Home » Lesidee Denken over dieren

Lesidee Denken over dieren

Je kunt met je hond of kat naar de kapper en je kunt zijn tanden poetsen met dierentandpasta (met rundsmaak). Je kunt een ziektekostenverzekering voor je dier afsluiten en met je huisdier een natuurgeneeskundige bezoeken. Je huisdier kan in een dierenambulance worden vervoerd en als hij overlijdt, kun je ‘m laten begraven of cremeren. En niet te vergeten: je ziet tegenwoordig overal hippe honden rondlopen met hoedjes en dekentjes, die een walm van dierenparfum om zich heen hebben hangen. Kortom: men gaat ver.

Dierendag
Dinsdag 4 oktober is het Werelddierendag. Oorspronkelijk is 4 oktober de naamdag van Franciscus van Assisi, de patroonheilige van handelaren en dierenvrienden. In 1929 hebben verenigingen voor bescherming van dieren deze dag uitgeroepen tot Werelddierendag. Op 4 oktober horen we stil te staan bij de rol die dieren in ons dagelijks leven innemen. Het is de dag om huisdieren extra te verwennen en commerciële partijen pikken hiervan graag een graantje mee.

Dieren in het voortgezet onderwijs
Met name in het primair onderwijs is er veel aandacht voor dierendag. In het voortgezet onderwijs is de aandacht voor dierendag minder. Natuurlijk leren leerlingen bij biologie over dieren, maar daarbij krijgt het ‘zorgen voor’ geen bijzondere aandacht. En ook in het domein Mens & Natuur is het onderwerp ‘dieren’ niet specifiek beschreven.

Lesmateriaal
Diverse uitgevers en organisaties bieden lesmateriaal aan over dieren. Een aantal voorbeelden: de verrijkingsstof ‘Nooit meer uitsterven’, een lesidee over teken, een les Bedreigde dieren of een module Duurzame veehouderij. Ook in Wikiwijs is volop extra materiaal te vinden wat je kunt gebruiken als aanvulling op je lesmethode of bij een project.

Online lesprogramma: Denken over dieren
Wil je echter direct online met leerlingen aan de slag en ervoor zorgen dat ze stilstaan bij dierenwelzijn, dan is het online lesprogramma Denken over dieren van de Dierenbescherming een aanrader. Het gratis programma is gericht op vmbo-leerlingen van 13-14 jaar met de vakken biologie, maatschappijleer en burgerschapsvorming.

De les start met een vragenlijst waaruit een profiel naar voren komt. Dat profiel laat zien welke plaats dieren innemen in de beleving van de leerling. Vervolgens gaan leerlingen met zes thema’s (dilemma’s) aan de slag: jacht, transport, consumptie, huisdieren, modehonden en proefdieren. De dilemma’s zijn realistisch, sluiten aan bij de belevingswereld van leerlingen en behandelen belangrijke actuele maatschappelijke thema’s. Elk dilemma wordt geïllustreerd met behulp van beeldmateriaal. Zo zijn er adviseurs die de leerling met videoboodschappen bijstaan in het maken van een keuze. Hierna vragen leerlingen zich af of hun mening (=profiel) gewijzigd of juist gesterkt is. De resultaten kunnen aanleiding zijn voor een discussie in de klas.

De website
Leerlingen voeren het grootste deel van de activiteiten uit op de website. Als docent kun je de resultaten van de leerlingen inzien via het alleen voor docenten toegankelijke deel van de site. Je kunt er tevens alle benodigde documenten downloaden, waaronder een docentenhandleiding.
Denken over dieren bevat:
• de vragenlijst waarmee de leerlingen bepalen welk dierenprofiel het beste bij ze past;
• de zes dilemma’s rond dierenwelzijn waarmee de leerlingen online aan de slag gaan, met een uitleg van relatief ingewikkelde begrippen die betrekking hebben op dierenwelzijn;
• verdiepende opdrachten voor snelle leerlingen, tips en weetjes rond dierenwelzijn;
• docentengedeelte met de resultaten van de leerlingen in grafieken en de docentenhandleiding.

Bronnen voor leerlingen
Als leerlingen het lesprogramma hebben doorlopen krijgen ze tips en ideeën aangereikt over minder of geen vlees eten, dieronvriendelijke boerderijen en de oproep om eventueel in actie te komen tegen dierenleed. Ook kunnen ze meteen lid worden van de Dierenbescherming. Het is daarom goed je leerlingen ook te wijzen op sites die met een andere insteek naar dieren kijken of sowieso verdiepingsinformatie aanbieden. Een bronnenlijst die uw leerlingen hierbij kunnen gebruiken, staat hier. U kunt ook overwegen om een boerderij te bezoeken, daarvoor zijn veel mogelijkheden.

Twitteractie
Stichting Wakker Dier heeft in het kader van Dierendag ook een actie opgezet. Op Twitter (en via andere media) roepen ze mensen op geen vlees te eten op Dierendag. De stichting noemt het de EetGeenDierenDag. Meer info vindt u hier

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.