Home » Lesidee: Ruimteschip Aarde met André Kuipers

Lesidee: Ruimteschip Aarde met André Kuipers

‘Join my mission!’ Dat is de oproep van de Nederlandse ESA-astronaut André Kuipers aan alle scholieren van groep 7 en 8 van de basisscholen en klas 1 en 2 van de middelbare scholen. Samen met de scholieren wil Kuipers uitvinden wat de aarde zo’n unieke planeet maakt. Tijdens zijn verblijf in de ruimte onthult de astronaut drie keer een speciale missie. Klassen kunnen als team meedoen door zich in te schrijven voor het project Ruimteschip Aarde. De beste teams winnen radiocontact met André in de ruimte.

Scholenproject
Ruimteschip Aarde is een  scholenproject speciaal ontworpen rond de lange ruimtevlucht van André Kuipers. De astronaut is daarbij  ‘verslaggever’ in de ruimte. Hij bekijkt de aarde vanuit een uniek perspectief en laat de scholieren over zijn schouder meekijken. Hij laat zien dat de aarde een ruimteschip is, net als het ISS. Hij gaat in op de drie thema’s van Ruimteschip Aarde: Mens & Aarde, Alles wat leeft en Weer & klimaat. En hij doet samen met duizenden scholieren twee wetenschappelijke experimenten om zo de resultaten op aarde met die in de ruimte te kunnen vergelijken.
 
Radioverbinding
Docenten krijgen met Ruimteschip Aarde lesmaterialen aangereikt die aansluiten bij het curriculum op school. Ruimtevaart spreekt niet alleen erg tot de verbeelding, het heeft ook raakvlakken met allerlei vakken die ook in de klas gegeven worden. De lesmaterialen zijn gratis te downloaden via de site www.ruimteschipaarde.nl. Daarnaast biedt de website vers nieuws rond de missie, achtergrondinformatie, blogs, tweets en nog veel meer. Ook zullen alle inzendingen van de schoolklassen op de drie nu nog top secret missies te zien zijn. Iedereen kan stemmen op zijn favoriete inzending. Uit de top twintig kiest André vanuit de ruimte de winnende klas. De winnaars krijgen een live radioverbinding met de astronaut.
 
Conferenties
ESERO organiseert samen met science center NEMO twee conferenties om docenten bij te praten over Ruimteschip Aarde, lezingen van o.a wetenschapsjournalist Govert Schilling en prof. Dr. Jelte Bos, praktische workshops en veel achtergrondinformatie praktische workshops zorgen dat zij goed voorbereid aan het project kunnen beginnen. De conferentie voor het basisonderwijs is op 21 september, die voor het voortgezet onderwijs op 2 november. Ruimteschip Aarde is een project van NSO, NEMO en Space Expo in samenwerking met ESA en WNF. Het is bedoeld om zoveel mogelijk mensen te betrekken bij de ruimtevlucht van André Kuipers en ruimtevaart in het algemeen.
Kijk voor meer informatie op www.ruimteschipaarde.nl.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.