Veel docenten vinden het fijn om de les te starten met grappige of actuele weetjes. Rik Smale van Bioweetjes.nl geeft tips om je biologieles op een leuke manier te starten zodat je meteen de aandacht van de leerlingen hebt. Met zijn Bio Weetjes kun je de les openen met een grappig, interessant of verwonderend nieuwtje over dieren, planten en het lichaam.
Hooikoorts en pollen
Loop jij al een tijdje rond met waterige ogen? Misschien heb je wel hooikoorts! Planten die zich door de wind laten bestuiven, maken vaak veel stuifmeel aan. Stuifmeel noemen we ook wel pollen.
Die pollen zweven in de lucht op zoek naar bloemen om te bestuiven. Je begrijpt dat veel pollen deze bloemen niet zullen vinden en op andere plekken terecht komen.
Een groot aantal pollen wordt ingeademd door mensen en dieren. Normaal gesproken geeft dit geen problemen, maar wanneer je hooikoorts hebt helaas wel.
Het effect van hooikoorts op slijmvliezen
Bij je neus en je mond zitten allemaal slijmvliezen. Die slijmvliezen zijn een beveiliging van jou lichaam. Ze zorgen er namelijk voor dat er geen ziekteverwekkers binnenkomen. Als dit wel zo is, dan zetten ze op. Je wordt dan snotterig of verkouden.
Wanneer je hooikoorts hebt, reageren je slijmvliezen ook op pollen die binnenkomen. Je slijmvliezen zetten op en daardoor begin je te snotteren, te niezen en krijg je waterige ogen. Erg vervelend!
Medicijnen voor hooikoorts
Er zijn verschillende medicijnen bekend om de klachten van hooikoorts te verminderen, je kan hiervoor navraag doen bij je huisarts of apotheek.
Rik Smale – Bioweetjes.nl
Tip: Download (iPhone of Android) de Pollennieuws App om actuele informatie over hooikoorts te kunnen delen met uw leerlingen. Deze app heeft de volgende functies:
-
- Rechtstreeks een overzicht van de hooikoortsbeleving in Nederland en in de regio waar u zich bevindt
- U kunt meldingen in een eigen logboek plaatsen
- Actuele pollen en hooikoorts videoberichten
- De app bevat ook een interactieve pollenkalender met flora video’s
Open jij je les op een bepaalde manier? Of heb je misschien tips voor collega’s over het openen van de les? Geef je reactie via onderstaand reactieformulier.