Veel docenten vinden het fijn om de les te starten met grappige of actuele weetjes. Rik Smale van Bioweetjes.nl geeft tips om je biologieles op een leuke manier te starten zodat je meteen de aandacht van de leerlingen hebt. Met zijn Bio Weetjes kun je de les openen met een grappig, interessant of verwonderend nieuwtje over dieren, planten en het lichaam.
Lesstarter biologie
Deze wat kleine herten zijn vooral in de schemering waar te nemen. In het dichte struikgewas vallen de jongen minder op dan hun ouders. Zij hebben witte vlekken op hun huid, die dienst doen als schutkleur.
Gewei
Reeën zijn kleine herten. Oudere mannetjes – de reebokken – dragen een gewei bestaande uit zes takken. In de herfst wordt het gewei afgeworpen, waarna het in de winter en in het voorjaar weer aangroeit.
De spiegel
De achterkant van een ree is wit, vooral bij de billen. Dit gedeelte van de ree wordt ook wel een spiegel genoemd. Deze spiegel valt het gehele jaar op en veranderd ook niet van kleur.
Voedsel
Reeën eten plantaardig voedsel zoals bessen, knoppen, uitlopers van planten en zelfs noten en eikeltjes. Volwassen reeën hebben in Nederland geen natuurlijke vijanden. Jonge reeen moeten wel uitkijken voor met name vossen en wilde zwijnen.
Rik Smale – Bioweetjes.nl
Opent u uw les op een bepaalde manier? Of heeft u misschien tips voor collega’s over het openen van de les?