Dit is echt het leukste artikel van de week – om te schrijven bedoel ik! Ik stroop sites over onderwijs, technologie en ander nieuws uit de hele wereld af en verbaas me over de ongelooflijke hoeveelheid leuk en goed materiaal en handige tips. Komt u iets tegen dat u graag wilt terugzien in deze rubriek: meld het ons! Deze week een aantal beeldende sites: op de site van Canon kun je te gekke bouwplaten downloaden om te printen. Onder het kopje natural science staat een aantal echt mooie en leerzame platen: de structuur van de zon of de maan, een doorsnede van een vulkaan, een zonnewijzer, etc.
Google is natuurlijk allang meer dan een zoekmachine. Google verspreidt ook allerlei software en veel ervan is gratis. Zo kan iedereen Google Sketchup downloaden, software waarmee je 3D-modellen kunt maken. Het is een programma waar je zonder al te veel studie snel mee aan de slag kunt. Maak bijvoorbeeld eens een 3D-model van de school, of van je fiets, van een Romeinse ruiterhelm, van de Fontana di Trevi, van een Lamborghini. Van alles eigenlijk. Je kunt er ook 3D-modellen downloaden, ook van zo’n beetje alles. Bv. van gebouwen, vliegtuigen en mensen.
Bewegen met de spelcomputer, het kan met de Wii (zie bijvoorbeeld ons artikel Gymzaal wordt E-fit zone) maar Microsoft komt nu met iets wat er nog mooier uitziet: Project Natal. De computer registreert je bewegingen met sensoren, je hebt geen controller meer nodig.
Van een heel andere orde, maar net zo’n tijdvreter (want je komt er niet meer van los) is Nostalgienet. Nostalgienet is een digitale tv-zender die films uit de jaren ’40 tot ’80 uitzendt. Veel Polygoonjournaals, maar ook Frank Zappa in Ahoy (1980), de Badmutsenshow (1963) en een aardig filmpje over examentijd in 1967.
Van 13 tot en met 19 juni vindt het 40e Poetry International Festival plaats in de Doelen in Rotterdam. Het prachtige Poetry Magazine staat online. Het is niet alleen een programmaboek, er staat ook gewoon heel veel in, interviews met dichters, hun gedichten, artikelen over de geschiedenis van het festival.
Ik heb me aangemeld op het Innovative Teachers Network, een Brits netwerk van en voor docenten. Veel ICT (bronnen, voorbeelden, tips) maar ook veel vernieuwende didactiek, zoals over Personalising learning – Enquiring minds. Er is ook een Nederlandse site maar die is nog in ontwikkeling. Het ITN wordt gesponsord door Microsoft.
Ik was op de site van Antoine van Dinther (docent Frans en applicatiebeheerder op het Varendonck College) voor een nieuwe actuele opdracht bij D’Accord!: Au Niveau de l’Europe. Ik struinde een beetje door zijn favorieten en stuitte op het CAPL, Culturally Authentic Pictorial Lexicon, een database met plaatjes van voorwerpen, situaties en begrippen uit verschillende landen en culturen, met daarbij de naam, in de taal van het land en in het Engels. De plaatjes zijn bedoeld als ondersteuning bij taalonderwijs en om (a picture tells a thousand words) begrippen te verduidelijken en van een culturele context te voorzien.
Veel plezier met deze links. En ik hoor graag uw tips!