Deze maand is het “Maand van de Bèta”. Een maand lang wil Malmberg het mooie bèta-vak en haar docenten extra in het zonnetje zetten. Aanleiding hiervoor zijn de uitkomsten van een onderzoek waaruit blijkt dat momenteel maar 2 van de 10 jongeren kiezen voor een baan in de bètatechniek. Nog te weinig leerlingen kiezen voor bèta.
Zelf heb ik mijn bèta-vakken ook redelijk snel laten vallen. Wiskunde nam ik nog mee, maar alle andere vakken ruilde ik in voor economie en talen. Het paste ook een beetje in die tijd. Iedereen ging voor de economie. Maar nu lijkt de economie steeds vaker te draaien om de bèta. Want bèta zorgt voor verandering(en). De laatste jaren zie je dat veranderingen in een snel tempo elkaar opvolgen. Zelf geloof ik erg dat veranderingen tot stand komen door het gedrag van de mens, maar zeker ook de veranderingen op het gebied van techniek en media-techniek.
Misschien is dat wel de reden dat het eigenlijk wel goed gaat met het bèta-vak. Nerds worden steeds cooler en de totale instroom van bèta-leerlingen in het wetenschappelijk onderwijs is in de afgelopen 10 jaar met 62% gestegen. Voor het HBO is de dalende trend sinds 2002 omgezet in een stijging van 15%. Het gaat dus eigenlijk wel goed. Het voortgezet onderwijs werkt keihard aan het vak, universiteiten doen erg hun best en bedrijven komen steeds vaker met mooie initiatieven die bèta nog aantrekkelijker moeten maken.
Accenture bijvoorbeeld organiseert op dit moment “The Battle of the Best Bèta” waar meer dan 150 studenten strijden om deze titel door het oplossen van een real-life case onder begeleiding van strategy consultants.
Samenwerking overheid, onderwijs en bedrijfsleven
Maar kijk ook op Jet-Net: een initiatief van vijf multinationals, waaronder Philips en Shell. Onderwijs, overheid en bedrijfsleven hebben de handen ineen geslagen. Inmiddels werken 60 Nederlandse bedrijven samen met ongeveer 170 havo/ vwo-scholen met als doel scholieren beter zicht te bieden op de praktijk en op de beroepsmogelijkheden in industrie en technologie. Jet-Net beoogt hiermee meer scholieren te interesseren voor een hogere bèta-technische vervolg- opleiding. Jet-Net richt zich daarbij op zowel leerlingen als docenten.
Maar er moet nog veel gebeuren. Bèta blijkt nog steeds een mannending. Vrouwen zijn in de minderheid. Heel erg in de minderheid zelfs. Uit onderzoek van het Platform Bèta Techniek blijkt bijvoorbeeld dat 90% van de jaarlijkse instroom op de Academie voor Stedenbouw, Logistiek en Mobiliteit (onderdeel van NHTV Breda) man is. Maar liefst 90%! Hoe kun je dat veranderen? In mijn tijd waren er campagnes over “meisjes en techniek”. Deze blijken nog steeds van kracht te zijn. Want de komende drie jaar gaan 105 vmbo-scholen en 40 mbo-scholen zich bezighouden met onderwijs dat ervoor moet zorgen dat meer meisjes voor een bèta-studie kiezen. “Ook moeten docenten, decanen, ouders en het bedrijfsleven zich meer bewust worden van het belang van vrouwen in de techniek” aldus Plasterk.
The Clipclass
Deze maand zullen we op deze blog stilstaan bij het mooie vak bèta. Hoe docenten het zien, wat leerlingen hiervan vinden, wat bedrijven doen en wat de overheid denkt te moeten doen om meer vrouwen aan te trekken. Het wordt een mooie maand: “Maand van de Bèta” met oa praktische lesideeën op basis van YouTube-filmpjes.