Laatste onderwijsnieuws voor mbo
Onderwijsnieuws: AI-gebruik in schoolopdrachten en tekortsectoren mbo
Het onderwijsnieuws van deze week: Scholen passen opdrachten aan om AI-gebruik tegen te gaan en vrije studiekeuze mbo essentieel.
Leerling verliefd op AI? Wat docenten moeten weten over chatbots
Jongeren kunnen verliefd kunnen worden op AI via apps en chatbots. Begrijp de impact van virtuele vriendschappen op de belevingswereld van je leerlingen.
Taalles op het mbo: van vak naar vaardigheid
Hoe gebruik je taal in gesprek of wanneer je een contract doorleest? Verschuif de focus naar het belang van taal in het dagelijks leven.
Onderwijsnieuws: Longarts voor de klas en militaire oefening op school
Het onderwijsnieuws van deze week: In Tiel wordt een longarts onderdeel van het anti-rookvoorlichtingsteam en oefening mariniers op middelbare school.
Terugblik Nationaal Congres Basisvaardigheden
Op 12 maart vond het Nationaal Congres Basisvaardigheden plaats. Bekijk hier de aftermovie en leer meer over basisvaardigheden.
Onderwijsnieuws: Kinderrechten en bezuiniging onderwijs op losse schroeven
Het onderwijsnieuws van deze week: Meeste jongeren kennen hun rechten niet en megabezuiniging onderwijs op losse schroeven.
Column: Hoepelen of handelen? Een les in assertiviteit
Met negen hoepels creëert Docent Alisa voor haar studenten de ideale situatie om iets te leren over assertiviteit en conflicthantering
Boekentips Nederlands: verandering
De boekentips van deze maand draaien om personages die geconfronteerd worden met grote veranderingen in hun leven. Drie verhalen vol avontuur en ontroering.
Onderwijsnieuws: stagevergoeding en mentale gezondheid
Het onderwijsnieuws van deze week: Actie voor verplichte stagevergoeding en een nieuw gespreksplatform over mentale gezondheid jongeren.
Zo stimuleer je lezen binnen alle vakken: boekentips voor het voortgezet onderwijs
Met deze tips integreer je lezen structureel binnen het onderwijs. Niet alleen bij Nederlands, maar binnen álle vakken.
Column: Het verlies van een collega
‘Met zijn allen,’ zei ik tegen mijn directeur, ‘het hele personeel?’ ‘Nee,’ antwoordde hij, met hoorbare ontroering. ‘Met de hele school….’
Boekentips Engels: Wereld Poëzie Dag
Op vrijdag 21 maart is het Wereld Poëzie Dag. De creativiteit en het spel met woorden in deze tips zullen jongeren zeker herkennen en kunnen waarderen.
Onderwijsnieuws: hardlopen en rumoerige klassen
Het onderwijsnieuws van deze week: Hardlopen op school en Nederlandse klassen zijn rumoerig terwijl rust leidt tot betere leerprestaties.
Sociale media verbieden voor jongeren: oplossing of symptoombestrijding?
Schermtijd en schermgebruik worden door politiek en media besproken en door velen veroordeeld, maar professionals wijzen ook op de voordelen.
De Week van het geld
Van 24 t/m 28 maart 2025 vindt de 14e editie van de Week van het geld plaats. Het thema van dit jaar is: Hoe maak jij je gelddromen waar?
Onderwijsnieuws: taalgericht vakonderwijs en ramadan in groep 8
Het onderwijsnieuws van deze week: Werken aan taalgericht vakonderwijs op het mbo en deze groep 8 doet mee aan de ramadan.
Neurodiversiteit in de klas: een prachtig brein
Wat is neurodiversiteit precies? En wat betekent het voor het onderwijs?
Vmbo 25 jaar: ‘Verbinden met leerlingen blijft de kern van lesgeven’
Gepensioneerd geschiedenisdocent Gerard Rozing kijkt terug op bijna 40 jaar lesgeven en deelt zijn visie op de waarde en toekomst van het vmbo.
Onderwijsnieuws: Koeienzenders en VR-bril in de klas
Het onderwijsnieuws van deze week: Koeienzendertjes in de klas moeten pestgedrag in kaart brengen. En ook: leerkrachten trainen met een VR-bril.
‘Sterk rekenonderwijs begint bij begrip’
Geeke Bruin-Muurling laat zien hoe rekenen met begrip, doorlopende leerlijnen en functioneel rekenen de nieuwe kerndoelen versterken.
Onderwijsnieuws: Openscholendag en Pabo boek 2025
Het onderwijsnieuws van deze week: Start van de campagne Pabo Boek 2025 en een openscholendag om het beroep van leerkracht te ervaren.
Column 404: Aandacht niet gevonden
‘Als leraar voel ik me soms een straatartiest die moet concurreren met een compleet pretpark aan digitale afleidingen,’ schetst Docent Ryan.
Boekentips Nederlands februari
Van een betoverende graphic novel tot een meeslepende roman over schaken en een herkenbaar coming-of-age verhaal: er zit voor iedereen iets bij!
‘Taalvaardigheid begint met échte situaties’
Bas van Eerd, leraar Nederlands en taaladviseur, zet zich in voor samenhangend taalonderwijs.
Polarisatie in de klas? Zo kun je grenzen stellen en verbinding creëren
De toenemende polarisatie en de verhitte discussies raken ook veel jongeren. Hoe kun je dit als docent in goede banen leiden?
Onderwijsnieuws: Spijbelaars en lopend naar school
Het onderwijsnieuws van deze week: Flink meer spijbelaars op middelbare scholen en naar school fietsen of lopen wordt beloond.
Boekentips Engels: liefde
Kom in de stemming en stimuleer je leerlingen om heerlijk op de bank te kruipen met deze boekentips voor Valentijnsdag.
Herken jij meiden met ADHD?
ADHD komt bij meiden net zo goed voor als bij jongens, maar wordt veel minder vaak herkend. Hoe krijg je deze leerlingen in het vizier?
Column: Geen woorden maar daden
In gesprek met een student vraagt directeur Danny Weeda zich af welke eigenschappen zorgen voor goed leiderschap.
Paul Kirschner over effectief onderwijs en het doorprikken van mythes
Paul Kirschner is keynote spreker op het Nationaal Congres Basisvaardigheden. Hij maakt wetenschappelijke inzichten toegankelijk voor docenten.