Home » Mediawijze bronnen op internet

Mediawijze bronnen op internet

In deze tijd van digitalisering is voor veel docenten zoeken hoe om te gaan met alle verschillende (sociale) mediakanalen. Ieder kanaal heeft net zo veel voor- als nadelen en een weg daarin vinden kan lastig zijn. Scholen hebben de taak gekregen om leerlingen mediawijs te maken. Maar hoe wordt daar bij u op school aan gewerkt? In dit artikel een aantal tips waarmee u als docent wellicht direct uit de voeten kunt.

Online loket
Vorige week is de website mediawijsheid.nl gelanceerd: een online loket vol informatie over de wereld van de mediawijsheid. De site is een verzamelplaats voor dossiers, video’s en actuele nieuwsberichten. Zo kwamen we al gauw op de website Bronnenwijzer.nl: een korte cursus waarbij vo-leerlingen kunnen leren hoe je Open Access gebruik kunt maken van wetenschappelijke onderzoeken voor bijvoorbeeld werkstukken. De cursus wordt afgesloten met een quiz waarin de leerlingen kunnen testen of ze genoeg weten om aan de slag te gaan.

Meteen toepassen
Maar ook een netwerk als Hyves heeft een lespakket voor docenten beschikbaar. In tien lessen kunt u uw leerlingen de basiskennis bijbrengen over veilig gebruik maken van sociale netwerken. In iedere les worden onderwerpen behandeld die zich op sociale netwerken af kunnen spelen, zoals afspreken met iemand die je niet kent, of cyberpesten. Ook bij de OBA filmquiz over mediawijsheid behandelen uw leerlingen deze onderwerpen. Maar ook zaken als beeldmanipulatie en de invloed van soaps komen hier aan bod.

Week van de Mediawijsheid
Hoe mediawijs is de jeugd op dit moment eigenlijk? En welke rol kunnen ouders en de school daarbij spelen? In de Week van de Mediawijsheid, van 23 tot en met 30 november, worden op allerlei verschillende manieren en vanuit verschillende oogpunten handvatten aangereikt om aan de slag te gaan met mediawijsheid. Het thema van dit jaar is de invloed van media op de levensstijl van tien- tot veertienjarigen. De Week van de Mediawijsheid wordt georganiseerd door Mediawijzer.net: een expertisecentrum dat is opgericht op initiatief van de ministeries van OCW en Jeugd en Gezin.

Hoe zorgt uw school ervoor dat de leerlingen mediawijs genoeg zijn? Geeft u zelf misschien mediawijsheidlessen? Reageer via onderstaand reactieformulier en inspireer ons en uw collega’s! Mogelijk neemt de redactie van Onderwijs van Morgen contact met u op voor een serie artikelen ter gelegenheid van de Week van de Mediawijsheid.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.