Home » De 5 meest populaire TED-Ed lessen

De 5 meest populaire TED-Ed lessen

TED-Ed, het educatieve platform van TED, bestaat inmiddels al een aantal jaar. Met dit platform speelt TED in op de behoefte van docenten om zelf een deel van de videolessen in te vullen. Ook kan een docent huiswerk meegeven in de vorm van een TED-Ed video met bijbehorende vragen. Hierdoor komt er in de les tijd vrij om andere dingen te doen, zoals extra toetsen of herhaling van de stof. In dit artikel de 5 meest populaire TED-Ed lessen. Wat is jouw favoriete les?

1. Which came first: the chicken or the egg?
Voor sommigen blijvend fascinerend en voor anderen een bron van ergernis. De vraag ‘Wat was er eerder: de kip of het ei?’. Na een overzichtelijke video waarin argumenten voor beide standpunten aan bod komen ga je zelf aan de slag met een aantal vragen over het onderwerp. Goed opletten dus tijdens de video. Vervolgens ga je dieper in op het ei als onderwerp. Waarom worden ze bijvoorbeeld hard als je ze kookt?

2. To This Day Project – Shane Koyczan
Ben jij weleens gepest of ken je iemand die gepest wordt? Of ben je misschien zelf een pestkop? Ontdek hoe pesten ons allemaal raakt en welke blijvende schade je kunt ondervinden wanneer je gepest wordt. Ook leer je tijdens deze les om in je omgeving pesten een halt toe te roepen. Leerlingen beantwoorden vragen over wat er in de video precies wordt bedoeld en na enige verdieping ga je met elkaar in discussie. Onder andere over het waarom van pesten en wat het voor jou betekent.

3. The surprising truth about what motivates us
Motivatie: het verlangen om dingen te doen. Het verschil tussen voor dag en dauw opstaan en de hele dag in je nest blijven liggen. Motivatie is een cruciaal element bij het bereiken van doelen. Onderzoek wijst uit dat het mogelijk is om je eigen motivatie en zelfbeheersing te beïnvloeden. Deze les is – evenals de begeleidende RSA-video – geïnspireerd op Drive, de bestseller van Dan Pink. Aan de hand van de video verdiep je je in verschillende aspecten van het thema ‘motivatie’.

4. How big is the biggest star?
Heb je je ooit afgevraagd hoe groot de aarde is in verhouding tot andere sterren en planeten? Deze les biedt inzicht in die positie van onze planeet. In de begeleidende video passeren sterren en planeten op volgorde van grootte – van klein naar groot – de revue. Zo wordt onze aarde in de video opgevolgd door Neptunus, Saturnus, Jupiter, de Zon en een hele serie grotere sterren waar je misschien nog nooit van gehoord hebt. Pollux bijvoorbeeld, een ster die bij de vragen aan bod komt.

5. The spider who couldn’t hide
Deze les maakt deel uit van The Writer’s Workshop: een lessenserie over alles wat te maken heeft met schrijven. Deze les gaat over het vinden van je stem. Betekent dat iets anders dan het vinden van de juiste stem voor het verhaal? En kun je onderscheid maken tussen de verteller en je stem als schrijver of is dat hetzelfde? Na het bekijken van de video ga je in op deze en meer vragen om vervolgens dieper in te gaan op de theorie. Dat alles ter voorbereiding van de echte opdracht: maak een video over een onderwerp naar keuze, waarbij je het verloop vertelt in een vorm die volgens jou het beste past bij het verhaal.

Lees ook: TED-Ed: Lessons Worth Sharing

Maak jij weleens gebruik van TED-Ed tijdens de lessen? Zo ja, gebruik je bestaande lessen of maak je ze liever zelf en gebruik je TED-Ed meer als platform? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.