Home » Met frisse moed het nieuwe schooljaar tegemoet

Met frisse moed het nieuwe schooljaar tegemoet

Het nieuwe schooljaar is in het Zuiden van het land alweer begonnen. Hoe zorg je er voor dat dit jaar nog succesvoller wordt dan het vorige? Door de valkuilen en successen van het afgelopen jaar te herkennen! Op de Amerikaanse blog TeachThought verscheen recent een artikel met 10 vragen die je hierbij helpen. Hieronder lopen we ze met je door.

1) Welke lessen sloegen het afgelopen jaar goed aan bij jouw leerlingen en waarom?
Denk ook na over hoe de dingen die aansloegen, zijn te gebruiken in de lessen die minder succesvol waren.

2) Welke middelen kan ik inzetten om personalized learning te verbeteren?
Personalized learning is hot. Zorg dus dat je hiervan op de hoogte bent en weet welke middelen je hiervoor ter beschikking hebt. Ben je op zoek naar inspiratie? Online zijn er vele bronnen te vinden. Kennisnet heeft ook veel informatie over dit onderwerp. Of bekijk dit filmje eens. 

3) Waar heb ik het afgelopen jaar veel tijd aan verspild?
Iedereen wordt in zijn werk wel eens afgeleid of besteedt veel tijd aan onnodige zaken. Hoe zat dat afgelopen jaar bij jou? Laat jij je in de klas bijvoorbeeld makkelijk verleiden tot lange discussies waardoor je zo door je lesuur heen bent? Probeer deze momenten van tijdverlies te herkennen, zodat je hier in het nieuwe jaar op voorbereid bent.

4) Waar kwamen mijn beste ideeën vandaan?
Heb jij afgelopen jaar meer digitale media in de klas gebruikt of de opzet van je lessen veranderd? Wie of wat waren de inspiratiebronnen voor deze nieuwe ideeën? Kijk nog eens bij deze bronnen, want misschien vind je er ook inspiratie voor het komende jaar.

5) Hoe kan ik mijn sterke punten het best inzetten?
Iedere docent heeft sterke en zwakke punten. Zorg ervoor dat je deze helder hebt voor jezelf. Als je weet wat deze zijn kan je hierop inspelen door in de les meer gebruik te maken van je sterke eigenschappen.

6) Hoe ben ik omgegaan met stress afgelopen jaar?
Het leven van een docent gaat niet altijd over rozen. Stressvolle momenten zullen zich ook het komende schooljaar aandienen. Ben je tevreden over hoe je het afgelopen jaar omging met stress? Zo niet, wat kan er anders?

7) Hoe kan ik mijn collega’s dit jaar beter helpen?
Onderwijzen doe je in een team. Hoe kan jij een rol spelen bij de verbetering van het onderwijs op jouw school?

8) Wat zijn de meest belangrijke dingen die ik dit jaar wil overbrengen?
Welke kennis en vaardigheden wil jij overbrengen op jouw leerlingen en hoe ga je dit aanpakken in je lessen?

9) Wat is er allemaal veranderd afgelopen jaar?
Ontwikkelingen in het onderwijs staan niet stil, ook op jouw school niet. In een jaar kan er veel veranderen. Blijf  op de hoogte  van deze veranderingen, zodat je ze optimaal kunt gebruiken in jouw lessen.

10) Wat wordt dit jaar mijn focus?
Natuurlijk staan je leerlingen op de eerste plaats, maar ook zullen er persoonlijke doelen zijn waar je naar toe wilt werken. Misschien wil je wel onderdeel worden van een werkgroep binnen de school of je meer verdiepen in nieuwe onderwijsmethodes. Probeer dit voor jezelf duidelijk te maken, zodat je hier gefocust aan kan werken.

Tot zover de 10 zelfreflectievragen van TeachThought. Als je deze 10 vragen bekijkt, wat ga jij komend schooljaar beter of anders doen?

 

 

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.