Home » Musea voor je zomervakantie: 9 parels

Musea voor je zomervakantie: 9 parels

Ken jij het Rijksmuseum al van buiten? Heb je het Openluchtmuseum al vijf keer bezocht en minstens net zo vaak het Kröller-Müller Museum? Dan is het de hoogste tijd voor een bezoek aan de verborgen parels van Nederland, want Nederland barst van de kleine, maar ó zo leuke musea. Wij hebben een lijst voor je samengesteld. Hoeveel kun jij er na de zomervakantie afvinken?

1 Nederlands Mijnmuseum – Heerlen

Wat weet jij over het mijnverleden van Nederland? Waren dat gouden tijden of zat er ook een donkere kant aan het zwarte goud? Wat deden die duizenden mijnwerkers zo diep onder de grond? Dit museum zal je bijblijven én je doet er inspiratie voor je geschiedenislessen. Combineer het Mijnmuseum met de Kolenmijn in Valkenburg voor een dagvullend programma.

2 Het schaatsmuseum – Hindeloopen

Hoewel je je in de zomer waarschijnlijk niets bij schaatsen kunt voorstellen, is dit museum ook nu het bezoeken waard. In het Friese Hindeloopen staat het schaatsmuseum, dat tot de nok toe gevuld is met alles betreffende de schaatssport. Leer over de geschiedenis van het (maken van) schaatsen en kom alles te weten over de Elfstedentocht. Na afloop geniet je van een hapje en een drankje op het terras.

3 Doloris’ Meta Maze – Tilburg

Het grootste kunstdoolhof ter wereld is gevestigd in Tilburg. Kruip door ruimtes, ontdek geheime vertrekken en dwaal door de meer dan veertig kamers vol surrealistische kunst. Een museum dat zeer geschikt is voor kinderen en waarover je nog lang zult napraten. Doloris’ Meta Maze is in één woord: bizar.

4 OosterscheldeMuseum – Yerseke

‘Zeg ken jij de mosselman?’ In Yerseke leer je alles over de oester- en mosselcultuur van Nederland. Het museum vertelt ook het verhaal van de mensen die in deze streek woonden, werkten en over de rampen die zij doorstonden.

5 Nationaal Onderduikmuseum – Aalten

Een indrukwekkend museum, waar je ontdekt en ervaart hoe het voor onderduikers in de Tweede Wereldoorlog moet zijn geweest . Door de grote hoeveelheid beeld- en geluidsmateriaal kun je je goed inleven in het dagelijks leven van burgers in de periode 1940-1945. Het Nationaal Onderduikmuseum is ook een aanrader om met je klas te bezoeken: door middel van vragen worden de leerlingen door het hele museum geleid.

6 Christ Boelens Jukeboxenmuseum – Sint-Oedenrode

Loop jij warm voor jukeboxen? Dan is dit museum iets voor jou. In het Brabantse plaatsje Sint-Oedenrode staat een ruime collectie van deze bijzondere kasten uit de jaren 40 en 50. Naast jukeboxen toont het museum ook vintage drankautomaten, benzinepompen en koelkasten.

7 Koninklijk Eise Eisinga Planetarium – Franeker

Dichter bij de draaiende planeten kom je niet. Hier in Franeker vind je het oudst werkende planetarium ter wereld, waar je nu nog steeds de actuele standen van de planeten kunt aflezen. Het is ongelofelijk dat dit spektakel tussen 1774 en 1781 al gebouwd is.

8 Museum No Hero – Delden

Verbreed je horizon en verander je kijk op de wereld. Museum No Hero brengt kunst uit vijf werelddelen en vijf eeuwen samen. Je ervaart dat je deel uitmaakt van een groter geheel, waar ieder eigen normen, waarden, dromen en wensen naleeft. Een museum waarbij niet alleen de mooie tuinen je zullen verrassen.

9 Electric Ladyland – Amsterdam

Een museum gewijd aan fluorescentie. Dit is een museumervaring zoals je die niet vaak zult meemaken: je wordt omgeven door een wereld vol neon en blacklight objecten. Het voelt alsof je in een lavalamp zit. En de toelichting van de gids zorgt ervoor dat je het allemaal begrijpt!

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.