Tussen 3 en 7 oktober vindt de Nationale Onderwijsweek 2022 plaats, met op 5 oktober de Internationale Dag van de Leraar. Een evenement waarin het prachtige van onderwijs een krachtig podium krijgt. Het belooft een week vol positieve aandacht voor het onderwijs én voor jou als docent of leerkracht te worden. Uitgeverij Malmberg is partner van de Nationale Onderwijsweek en sponsor van de kernactiviteiten.
Groot podium voor het onderwijs
De Stichting Nationale Onderwijsweek zet het onderwijs en haar professionals jaarlijks in het zonnetje. Het kernprogramma van de Nationale Onderwijsweek (NOW) speelt zich af rond een centraal thema. In 2022 is dat ‘Lang leve leren’. Het thema ‘Lang leve leren’ verwijst naar de coronalast die grotendeels van onze schouders gevallen is. De wereld ligt weer open, er kan naar hartenlust geleerd en geleefd worden. Kortom, het thema verwoordt een gevoel van vrijheid. ‘Lang leve leren’ is natuurlijk ook een knipoog naar het inmiddels bekende ‘Een leven lang leren’. Daar valt verder op te associëren: je bent nooit te oud om te leren. De eerste verwijzing wekt misschien nog de indruk dat hij vooral – of alleen – op leerlingen en studenten van toepassing is. Dat is met deze tweede betekenis niet het geval. Hier wordt duidelijk dat leren iedereen aangaat. Blijf in beweging, blijf je ontplooien, reflecteer, zet je verwondering aan en voeg er een dosis humor aan toe. Het thema ‘Lang leve leren’ gaat dus in essentie over het plezier van leren. Of je dat nou spelenderwijs doet of op school, thuis of buiten de deur, alleen of met vrienden.
Programma vol inspirerende activiteiten
Het programma van de Nationale Onderwijsweek is voor én door het onderwijs georganiseerd. Elke dag heeft een eigen subthema zoals op maandag 3 oktober ‘Dag van de gelijke kansen’ met online sessies. Op dinsdag de ‘Dag van de Pedagogiek’ zijn er diverse sessies die ook weer online te volgen zijn zoals ‘De school als lerende organisatie in 2022’. Op woensdag verzorgt SLO onder andere een kennismiddag in De Obersvant in Amersfoort. Op donderdag, de ‘Dag van de wetenschap’ kun je de kennissessie van Clara de Boer over ‘De les van je leven’ volgen. Dit gaat over sociaal-emotioneel welbevinden van de leerlingen en het creëren van een fijn en veilig leerklimaat in de klas en op school (de Gelukkige School). Op vrijdag kijken we naar ‘De dag van morgen’.
Op woensdag 5 oktober, de Dag van de Leraar, presenteren zich 39 kandidaten die zijn genomineerd voor de titel van Nationaal Onderwijstalent. Ieder jaar worden de nieuwe Nationale Onderwijstalenten gekozen met de uitreiking van de OnderwijsTopTalentPrijs. Deze prijs gaat naar twee afstudeerders van een Nederlandse lerarenopleiding met het beste idee voor of onderzoek naar het onderwijs. De genomineerden voor de prijs worden afgevaardigd (en dus gekozen) door hun opleidingen. Het geeft de opleidingen de mogelijkheid om deze (ex-)studenten in het voetlicht te zetten. De prijs laat zien dat een lerarenopleiding een waardevolle opleiding is.
Elke pabo mag een student afvaardigen in de categorie ‘aankomende leraren in het basisonderwijs’. Elk opleidingsinstituut voor het voortgezet onderwijs mag maximaal drie mensen uit verschillende vakgroepen nomineren in de categorie ‘aankomende leraren in het voortgezet onderwijs’. In beide categorieën bestaat de prijs uit en bronzen trofee en een geldbedrag.
Lees meer over de Nationale Onderwijsweek op www.nationaleonderwijsweek.nl