Home » NATUURlijk doe je zo

NATUURlijk doe je zo

Elke week vragen (en antwoorden) om de aarde een stukje groener te maken - Auteur: Patsboem! – illustrator: Wendy Panders

In dit boek, dat in samenwerking met het Wereld Natuur Fonds gemaakt is, lees je samen met de kinderen hoe je de aarde elke dag een stukje groener kunt maken. Na het lezen van dit boek zijn jullie natuurgenieën, die een voorbeeld voor vele anderen kunnen zijn. Het boek is opgedeeld in 52 hoofdstukken. Je raadt het al: elke dag van de week wordt een boeiend thema uitgelicht: van plastic tot permafrost, van de titicacakikker tot vervoer en van woestijn tot koraal. Dit boek is geschikt voor iedereen, zelfs voor degene die denkt geen natuurliefhebber te zijn, want iedereen is natuur.

Tips om dit boek te gebruiken

  • Dit boek past perfect bij het thema van de Kinderboekenweek: Gi-ga-groen!
  • Het boek is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar, maar soms is de stof best pittig. Dieren die hun leefgebied kwijtraken, zeeën vol plastic en woestijnen met kleding: het zijn niet altijd de leukste onderwerpen. Gelukkig leent het boek zich uitstekend om samen te lezen en raak je zo samen geïnspireerd om zelf in actie te komen.
  • Het boek is zo opgedeeld dat je elke dag van de week iets voor kunt lezen. Je kunt er het hele schooljaar over doen, met af en toe een extra stukje (anders houd je over). Zo kun je zowel je goede voornemen halen (elke dag voorlezen in de klas) als meer te weten komen over natuur, klimaatverandering en duurzaamheid.
  • Leg het boek op de teamtafel als je het uit hebt. Ook je collega’s en hun leerlingen kunnen een stap in de groene richting zetten. Of houd het zelf en lees het volgend schooljaar weer voor.
  • De onderwerpen roepen NATUURlijk vragen op bij de leerlingen. Maak een eigen vraag-antwoordposter in de klas en wordt samen nóg wijzer over de natuur.
  • Lees de teksten, maar vergeet niet om stil te staan bij de mooie illustraties en foto’s.
  • Gebruik de thema’s als uitgangspunt voor een themaweek in de klas. Bedenk een ludieke actie, laat de kinderen iets maken bij het thema en laat zo veel mogelijk mensen zien dat het nu tijd is om de aarde te helpen.
  • Op de website van Wereld Natuur Fonds vind je lessen bij dit boek.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.