Home » Nieuw: educatieboekje over afval en recycling

Nieuw: educatieboekje over afval en recycling

Om recycling mogelijk te maken is het essentieel om afval te scheiden bij de bron. Maar wat kan er wel en niet gerecycled worden? En wat gebeurt er dan precies met die stapel oude kranten en plastic flessen? Wanneer kinderen het nut begrijpen van afval gescheiden weggooien, zullen ze dit eerder goed doen. Om die reden ontwikkelde Milieu Service Nederland een afvaleducatieboekje voor basisscholen.

Het verhaal in het boekje is naar het idee van Mary Bartels en haar dochter, die zelf juf is op een basisschool. De gebeurtenissen in het verhaal zijn toegankelijk en herkenbaar voor kinderen. Het verhaal is geschikt voor kinderen uit groep 4 en 5. De centrale boodschap is: door te zorgen dat we minder afval gebruiken en ons afval beter scheiden – zoals zakjes, doosjes, papiertjes, pakjes en blikjes – zorgen we voor een beter milieu.

Over het verhaal

Vier vrienden – Floor, Mayla, Rop en Thijmen – zitten op school en maken gedurende de dag allerlei dingen mee waarbij afval een rol speelt. Denk maar aan het koffiebekertje van de juf, mandarijnenschillen tijdens de lunch en een blikje drinken. Wat gebeurt er als we al dat afval niet netjes in de prullenbak gooien? Op een speelse wijze wordt in het verhaal duidelijk dat afval écht heel lang blijft liggen als we het op de grond gooien. Heeft u interesse in het boekje? U kunt het boekje opvragen door een e-mail te sturen naar marketing@milieuservice.nl.

Op welke manier besteed u op school aandacht aan afval en recycling? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.