Geen enkele scholier ontkomt er meer aan: de vakantie is voorbij en de fiets moet uit het schuurtje. De tassen gevuld met zwemspullen en spannende games worden ingewisseld voor de (vaak) te grote en te zware boekentassen. Een steeds vaker voorkomend item in de schooltas is de iPad. Dit super staaltje van nieuwe technologie maakt de schooltassen niet alleen lichter, maar leidt ook tot een nieuwe stroom in (digitaal) onderwijs.
Scholieren nemen de iPad mee naar school en een aantal scholen in zowel het lagere onderwijs als het voortgezet onderwijs neemt de gadget op in het lesmateriaal. Andere scholen, waaronder ook het Regionaal Opleidings Centrum (ROC) van Twente, starten pilots met het gebruik van de iPad.
Apps voor scholieren
De iPad-applicaties schieten als onkruid uit de grond. Zo ook de educatieve varianten. In een artikel in de Telegraph noemt Shane Richmond zes geweldige apps voor scholieren. Helaas zijn de genoemde apps nog niet beschikbaar in het Nederlands, maar het zal ongetwijfeld niet lang meer duren voordat ze in onze taal zullen verschijnen. Daarnaast is het gebruikersgemak van deze apps vaak zo hoog dat de taal geen barrière vormt. Zeker niet in het voortgezet en hoger onderwijs.
#1 Human body
De eerste van de zes must have-apps is de ‘Human Body’-applicatie. Dit interactieve en digitale boek bevat uren materiaal, o.a. bestaande uit video’s, artikelen en 3D-animaties over het menselijk lichaam. De wonderen van de anatomie kunnen worden verkend en worden toegelicht op een speelse en erg vermakelijke manier. De van oorsprong ‘statische’ en veelal ‘saaie’ biologie-afbeeldingen kunnen nu op diverse manieren worden veranderd, wat de les mijns inziens een stuk aangenamer zal maken.
#2 World Atlas
De tweede aanrader van Richmond is de ‘World Atlas’-app van National Geographic. Deze app is een fraai ontworpen atlas met talloze functies. De oude en dikwijls stoffige topokaart maakt plaats voor een schitterende 3D-weergave van de wereld. De kaarten zijn hoge resolutiebeelden in drie verschillende stijlen en er kan eenvoudig worden genavigeerd.
#3 Waste Land
De derde tip is de ‘Waste Land’-app. Deze applicatie brengt het revolutionaire gedicht van T.S. Eliot tot leven voor een nieuw publiek. Vol met interactieve mogelijkheden, zoals videocommentaar en foto’s, wordt het gedicht eenvoudig uitgelegd aan de scholier. Een variant over een Nederlands gedicht zou de les Nederlands kunnen veraangenamen en de vaderlandse literatuur beter aan de scholier kunnen overbrengen.
#4 Elements
De vierde aanrader is de ‘The Elements’-app, die bestaat uit virtuele lessen in de chemie. Voor vele scholieren is dit een lastig onderwerp, maar deze app maakt het een boeiende tocht naar vele ontdekkingen.
#5 Virtual History Roma
De vijfde is de ‘ Virtual History Roma’-app. Deze app maakt het mogelijk om naar het oude Rome af te reizen en te genieten van een virtuele interactieve 3D-tour langs de gebouwen en monumenten. Deze app is niet alleen geschikt voor de geschiedenisles, maar ook voor Rome-liefhebbers in het algemeen.
#6 Course Notes
En last but not least, de ‘Course Notes’-app. Deze app geeft de mogelijkheid notities te maken tijdens colleges en organiseert deze notities vervolgens per onderwerp. Daarnaast zijn ze te printen of te delen met vrienden. Deadlines kunnen worden gesynchroniseerd met de iPad-agenda. Nog nooit was aantekeningen maken zo gemakkelijk.
Hoe nu verder met de iPad?
Zal het nieuwe onderwijs uitsluitend gaan bestaan uit online en digitaal lesmateriaal ondersteund door de nieuwe snufjes van Apple? In China gaat een professor aan een universiteit wel erg ver; zonder een iPad kunnen de studenten niet deelnemen aan de cursus financial industry. ‘De iPad is geen innovatief apparaat, maar het is revolutionair; zonder tablet wordt het leerproces verlamd’, aldus de docent. Dit gaat mij wel heel ver. De nieuwe technologieën bieden uitstekende ondersteuning en vaak voldoende content, maar laten we voorlopig de originele en huidige lesmethodes nog maar handhaven.