Home » Nieuwe sites!

Nieuwe sites!

Weblogs en nieuwssites zijn in het onderwijs niet meer weg te denken. Er is enorm veel interessante informatie te vinden: er zijn sites en blogs over ICT in het onderwijs, over projecten, er zijn sites met nieuwsberichten én sites met persoonlijke ervaringen van docenten die een weblog bijhouden. Er zijn zelfs verzamelsites om de berichten op al deze sites bij te houden, zoals de Onderwijsnieuwsdienst (zie ook het artikel hierover). Dit nieuwe schooljaar zijn er weer veel nieuwe sites bijgekomen. We pikken er drie uit om eens nader te bekijken.

Als eerste het weblog Onderwijs in de 21e eeuw  van Dieter Möckelmann en Menno van Hasselt. Beide initiatiefnemers hebben veel ervaring in het onderwijs, als docent, manager en adviseur. Naast de initiatiefnemers leveren ook andere auteurs bijdragen aan de site. De site belooft nieuws over nieuwe onderwijskundige ontwikkelingen en multimediale toepassingen. Dit alles in de vorm van voorbeelden die docenten kunnen inspireren om het onderwijs te verbeteren. In de drie weken die de site nu bestaat zijn er een aantal interessante artikelen voorbij gekomen, zoals een bespreking van Youngtube, een soort Youtube met kindvriendelijke filmpjes voor het onderwijs. De schrijver van het artikel, onderwijsadviseur Henk van de Hoef, vergelijkt Youngtube met zoekmachines in het onderwijs zoals Davindi en Netwijs. Zelf vind ik het artikel successen vieren boeiend. Dieter Möckelmann waarschuwt – uit eigen ervaring – voor onrealistische doelen bij het invoeren van ICT op scholen: stel haalbare doelen, zodat je je succes kan vieren.

De site ICT-Nieuws bestaat al wat langer. Elke dag is op de site een kort nieuwsbericht over ICT in het onderwijs te vinden. Wat langere artikelen zijn te vinden in de rubrieken Recensies, Columns en Trends. Sinds dit schooljaar is er een nieuwe rubriek: het ICT-Platform. Op dit moment staat er maar één artikel in het platform; een zeer uitbreid en verhelderend verhaal van onderzoeker/adviseur Karianne Vermaas over draadloze applicaties in het onderwijs. Zeker dus iets om te volgen dit platform.

Tot slot nog een heel andere site. Codename Future heeft een nieuwe site voor leerlingen: Young Reporters. Leerlingen kunnen op de site filmpjes plaatsen over projecten waar ze op school mee bezig zijn. Een soort YouTube dus voor leerlingen. Heel veel filmpjes zijn er op de site nog niet te zien, maar er zijn al wat aardige bijdragen, zoals over veiligheid op straat in Amsterdam-Noord en over het rookverbod. Een aardig initiatief, ben benieuwd hoe het zich ontwikkelt. Gaan leerlingen meer filmpjes plaatsen en filmpjes van anderen beoordelen? En hoe worden de filmpjes in het onderwijs gebruikt?

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.