Vrouw omringd door social media

Verbod op sociale media

In steeds meer landen staat het gebruik van sociale media door jongeren onder druk en gaan er stemmen op om strengere regels in te voeren. In Australië is het gebruik van sociale media door jongeren onder de zestien jaar bijvoorbeeld al verboden.

Bekijk
Offline muziek luisteren via een iPod

Offline muziek luisteren

Volgens een popjournalist van de Volkskrant keren muziekliefhebbers Spotify de rug toe en maken ouderwetse muziekdragers een comeback. Maar is dat ook zo? Radio 1 zocht het uit.

Bekijk
Mozaïek van verschillende gezichten

Rellen in Amsterdam bespreken in de klas

Karim Amghar is programmamaker en columnist, maar ook docent burgerschap op een mbo. In zijn klas bespreekt hij de rellen in Amsterdam van afgelopen tijd. Hij ziet de toekomst positief tegemoet.

Bekijk
Regeren leugens?

Regeert de domheid?

Afgelopen week verscheen het boek De domheid regeert van schrijver en columnist Sander Schimmelpenninck. In het tv-programma Eva legt hij uit wat hij met zijn boek wil overbrengen.

Bekijk
Democraat Kamala Harris en Republikein Donald Trump

De Amerikaanse verkiezingen

Deze week wordt de strijd om het Amerikaanse presidentschap beslist. Wie komt er in het Witte Huis: Kamala Harris of Donald Trump? Het is een nek-aan-nekrace. Correspondent Erik Mouthaan geeft vier redenen waarom zowel Harris als Trump zou kunnen winnen.

Bekijk
Quantumcomputer in Vegas

Quantumcomputer in Nederland

De Europese Unie heeft acht quantumcomputers, supersnelle computers met een enorme rekenkracht, laten bouwen. Op deze manier probeert de Europese Unie haar concurrentiepositie in de quantumtechnologie te versterken. Nederland krijgt een van deze computers. Deze wordt geplaatst in het Amsterdam Science Park.

Bekijk
Vlag van Libanon en Israël

De vlucht

Afgelopen week laaide het conflict in het Midden-Oosten verder op. Honderdduizenden Libanezen zijn op de vlucht geslagen voor de luchtaanvallen vanuit Israël. Joost Oomen verbeeldt hoe het zou zijn als er een gewelddadig conflict tussen Nederland en België zou ontstaan.

Bekijk
Andrew Tate in handboeien

De invloed van Andrew Tate

De invloed van Andrew Tate is in Australië inmiddels zo groot dat hij een onderwijscrisis veroorzaakt. Deze week werd bekend dat vrouwelijke docenten hun ontslag indienen vanwege vrouwonvriendelijk gedrag van leerlingen.

Bekijk
Bord met tekst 'Spreekt u Nederlands?'

Paulien Cornelisse over bijzonderheden in de Nederlandse taal   

Schrijver en theatermaker Paulien Cornelisse gaf een jaar Nederlands aan de Universiteit van Sheffield in Engeland. Daar kreeg zij nieuwe inspiratie voor een boek over bijzonderheden in het Nederlands. Dit boek ‘Hèhè. Over wat we zeggen zonder dat we het doorhebben’ is het Boekenweekessay en verschijnt in maart 2025 tijdens de Boekenweek.

Bekijk
Kinderen vieren Prinsjesdag

Angst is een slechte raadgever

Vorige week was het Prinsjesdag en werd duidelijk wat het regeringsbeleid zal zijn voor het komende jaar. Yora Rienstra schreef een column over haar visie op dit beleid.

Bekijk

Boekenweek van Jongeren

Van 13 tot en met 22 september is het Boekenweek van Jongeren, een boekenweek speciaal voor jongeren van vijftien tot achttien jaar. De prijzen voor het Beste Boek voor Jongeren zijn uitgereikt en voor iedereen is 3PAK beschikbaar, een gratis boekenweekgeschenk met drie korte verhalen. Eén van de verhalen is dit jaar geschreven door Michiel van Egmond, schrijver van boeken als Gijp en Kieft.

Bekijk
Kinderen in klaslokaal

Lofzang op de havo

Jongeren die naar de middelbare school gaan, kunnen in Nederland kiezen tussen vmbo, havo en vwo. Over de havo zijn zorgen, maar schoolbestuurder Wiko Veenvliet ziet veel kansen en mogelijkheden.

Bekijk