Deze week, van 9 tot en met 13 maart, is het Open Education Week: een wereldwijd evenement dat streeft naar bewustwording op het vlak van open onderwijs en de (positieve) invloed daarvan op docenten en leerlingen. Deze hele week worden – zowel online als op locatie – evenementen georganiseerd en best practices, bronnen en ideeën uit de praktijk gedeeld. Doet u ook mee?
Open onderwijs is een verzamelnaam voor het vrij delen, aanpassen én toegankelijk maken van educatieve middelen, instrumenten en praktijken. Denk daarbij aan vrij te gebruiken lesmateriaal dat u als docent naar eigen wens kunt aanpassen. Of aan het peer-to-peer netwerk, waarin u frequent uw best practices deelt en advies vraagt aan gelijkgestemde collega’s. Open Education Week wordt georganiseerd en gecoördineerd door het Open Education Consortium: een vereniging van honderden instellingen en organisaties die zich inzetten voor de idealen van open onderwijs. Dat is belangrijk, simpelweg alleen al omdat mensen willen leren. Want met meer en beter open onderwijs:
‘Students can get additional information, viewpoints and materials to help them succeed. Faculty can draw on resources from all around the world. Teachers can find new ways to help students learn. People can connect with others they wouldn’t otherwise meet to share ideas and information. Materials can be translated, mixed together, broken apart and openly shared again, increasing access and inviting fresh approaches. Education is available, accessible, modifiable and free.’ (bron)
Nederlandse activiteiten
Open Education Week is een internationaal evenement, maar Nederland is de hele week goed vertegenwoordigd. En al zijn het met name de universiteiten die van zich laten horen; u als docent in het voortgezet onderwijs kunt er ook zeker uw voordeel mee doen. Het gehele programma kunt u hier bekijken. Hieronder alvast een greep uit het Nederlandse programma:
Webinar: Hoe sociale media te gebruiken voor groepsopdrachten en huiswerk?
woensdag 11 maart – 13:00 uur
Ferdinand Harmen, de oprichter van Bindrs, organiseert een webinar over sociale media in het onderwijs. ‘Leerlingen en studenten brengen veel tijd door op sociale media als Facebook en Twitter. Het zijn perfecte kanalen om hen te laten samenwerken aan groepsopdrachten of om huiswerk te maken. In dit webinar zullen we een eenvoudige manier presenteren om dat te doen. We zullen onze eerste resultaten delen uit pilots op enkele scholen en universiteiten. En we zullen discussiëren over de voor en nadelen.’ Link
Debat: Is open & online education the way forward?
donderdag 12 maart – 14:00 uur
Personeel en studenten van de Technische Universiteit Delft gaan in gesprek met bestuurslid Anka Mulder. Onderwerp: de huidige ontwikkelingen en toekomstplannen omtrent TU Delft Open & Online Education: het platform voor MOOCs en online colleges van de onderwijsinstelling. Hoe gaat het de onderwijsinstelling af en welke lessen zou je daar als vo-school van kunnen leren? Link
Leiden University Inspirationlab: The Future of Open Education
vrijdag 13 maart – 12:00 uur
In een keynote presenteren vice-rector Simone Buitendijk en hoogleraar Edwin Bakker hun visie op Open Education en wat dit betekent voor de Universiteit Leiden: ‘Waarom is het belangrijk?’, ‘Wat zijn de voor- en nadelen?’ en ‘Met welke toekomstige ontwikkelingen moeten we rekening houden?’. Dit evenement vindt plaats in het Living Lab op de campus in Den Haag en zal, met medewerking van SURFnet, digitaal worden aangevuld met een livestream en Twitter-discussie. Link
Wilt u meer weten over het evenement of wilt u het complete programma inzien? Bezoek dan de website van Open Education Week. Gaat u deelnemen aan één of meerdere webinars of activiteiten? Met welk doel? Laat het ons weten via onderstaand reactieformulier.