Iedereen die weleens de moeite heeft genomen om zich te verdiepen in TED, zal het met me eens zijn dat het bekijken van de presentaties behoorlijk verslavend kan zijn. Het ene moment verdiep ik me in vernieuwende schoolconcepten om me vervolgens te storten op de wereld van de duurzame ontwikkeling.
TED.com
TED is in 1984 begonnen als conferentie om mensen uit de technologie-, entertainment- en designindustrie bij elkaar te brengen. Nu, ruim 28 jaar later, worden er wereldwijd conferenties georganiseerd en de meest uiteenlopende, fascinerende talks worden op TED.com geplaatst: een bijna onuitputtelijke bron van inspiratie en verrassende toekomstvisies. Ook op het gebied van onderwijs. Ted talks geven stof tot nadenken en kunnen je zelfs aanzetten tot actie: op persoonlijk vlak maar zeker ook in het onderwijs.
Verwondering
Zo schreef ik, naar aanleiding van een TED-presentatie van Geoff Mulgan, een artikel over het Studio School-concept. Wat een innovatieve en vooruitstrevende aanpak! Dat er in Nederland nog geen studioscholen bestaan! Of neem het verhaal van de twaalfjarige app-ontwikkelaar Thomas Suarez: een prachtig voorbeeld van een leerling die het voortouw neemt bij de integratie van ICT in de klas. U begrijpt het al: de verwondering is groot. En dat is nou precies wat er negen van de tien keer gebeurd na het zien van een nieuwe TED-talk.
Wat inspireert u als docent?
Om die reden zou ik graag van u willen weten welke presentatie(s) van TED indruk op u heeft/hebben gemaakt. Ik ben erg benieuwd waar onderwijs-Nederland zich door laat inspireren en af en toe zelfs misschien wel door laat leiden. Reageer en inspireer elkaar via het onderstaande reactieformulier en wellicht gebruik ik in een volgend artikel een van uw suggesties als leidraad. En als u nog niet zo bekend bent met TED dan maakt u met de volgende filmpjes alvast een goed begin:
-
- Sir Ken Robinson: Changing education paradigms
-
- Marco Tempest: A magical tale (with augmented reality)
-
- Dave Eggers’ wish: Once upon a school
Tip: In de video-player van Ted.com (niet de YouTube-filmpjes) kun je bij de meeste talks linksonder de ondertiteling instellen op Nederlands.