Home » Onderwijs-apps uit het werkveld

Onderwijs-apps uit het werkveld

Op het artikel ‘Onderwijs-apps: Welke gebruikt u?’ hebben we ontzettend veel leuke respons ontvangen, waarvoor dank. Via het reactieformulier onder het artikel en via Twitter riepen we u op om uw favoriete onderwijs-app met Onderwijs van Morgen te delen. In dit artikel bespreken we een aantal reacties.

Net als Kahn met ShowMe
Wiskunde, natuurkunde, talen, kunst, geschiedenis en noem maar op: Bijna alles valt te leren met de ShowMe-app van de gelijknamige webapplicatie. Eigenlijk is de app niets meer dan een whiteboard. U kunt visueel, in tekst én beeld, bepaalde onderwerpen uitleggen. Maar ook kunt u ervoor kiezen om reeds gemaakte uitleg van iemand anders te laten zien. Daarnaast kunt u met deze app het ‘Flipping the Classroom-concept’ gemakkelijk uitproberen of uw leerlingen onderwerpen aan elkaar uit laten leggen.

Babbel
Babbel is een webapplicatie en het is een app om talen mee te oefenen. De methode is multimediaal én sociaal, want via de app kunnen leerlingen in contact komen met kinderen uit andere landen. De cursussen en oefeningen zijn niet alleen leuk, maar zorgen ook voor blijvend succes. Het achterliggende systeem bepaalt namelijk je niveau en de vervolgcursussen worden daarop aangepast. Ideaal dus, om zo nu en dan te differentiëren in de klas. De Babbel-app is in de volgende talen beschikbaar: Spaans, Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Zweeds, Pools en Portugees.

Energize!
Een andere tip, namelijk de Energize!-app, kregen we van collega Rob van der Ploeg (Edu’Actief). In deze app staan groepsactiviteiten die u  gemakkelijk kunt gebruiken in de klas. Op deze manier kunt u uw leerlingen dichter bij elkaar brengen en een positief groepsklimaat stimuleren. De app heeft een heldere opmaak: de activiteiten zijn ingedeeld op categorie en onderverdeeld op groepsgrootte, tijdsduur en voorbereidingstijd. De app is gratis te downloaden en per categorie zijn enkele energizers gratis beschikbaar. De overige energizers kunt u tegen betaling bijkopen.

Socrative
Vanuit verschillende hoeken werden we ook geattendeerd op Socrative: een app (n.a.v. webapplicatie) waarmee u in een handomdraai een (gratis) quiz kunt maken. De vragen kunnen de leerlingen beantwoorden met hun smartphone, laptop of tablet. Op die manier kunt u bijvoorbeeld klassikale overhoringen geven waarbij de (individuele) resultaten meteen live-rated op het digibord verschijnen. Het competitie-element -bovenaan willen staan bij de rating- zorgt ervoor dat de leerlingen willen winnen en ze weten wat ze daarvoor moeten doen: opletten en gewoon goed leren. Meer over gamification leest u hier.

Als u nog een leuke tip heeft dan horen wij dat graag. Daar bent u vooral uw collega’s mee van dienst!

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.