Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
OM stopt met vervolgen ouders die kind thuishouden van school vanwege geloof
Het Openbaar Ministerie stopt met het vervolgen van ouders die hun kinderen niet naar school laten gaan vanwege een geloofs- of levensovertuiging. Dit soort rechtszaken is volgens het OM namelijk lang en complex, en leidt er zelden toe dat deze kinderen alsnog naar school gaan.
Kinderen moeten vanaf 5 jaar verplicht naar school in Nederland. Ouders kunnen een vrijstelling vragen van deze leerplicht als er volgens hen geen scholen in de omgeving zijn die passen bij hun geloofs- of levensopvatting.
Netflix-serie ‘Adolescence’ wordt lesmateriaal voor middelbare scholen
De Britse hitserie Adolescence wordt onderdeel van een gratis lespakket voor middelbare scholen over de risico’s van sociale media. Het Nederlandse Instituut voor Beeld & Geluid slaat hiervoor de handen ineen met Netflix, het platform waarop de serie te zien is.
‘De serie laat goed zien dat op sociale media van alles gebeurt wat een grote impact heeft op jongeren. Dit blijft vaak nog verborgen voor volwassenen en is niet zomaar met een snelle oplossing verholpen. Daarom is het nodig om aandacht aan dit onderwerp te besteden’, legt onderwijsmanager Helen Meijer van Beeld & Geluid uit.
Opinie: ‘Initiatieven om scholieren gelijke kansen te bieden staan onder grote druk’
Initiatieven om gelijke kansen op scholen te bevorderen staan onder grote druk, zien Jeroen Paul Nijmeijer, directeur van het Samenwerkingsverband Kansengelijkheid en Burgerschapsonderwijs (SKB), en Floris Burgers, postdoctoraal onderzoeker onderwijs en sociale ongelijkheid aan de Radboud Universiteit. Hun oplossing: laat alle scholen hier een speciale coördinator voor aanstellen.
‘Brede brugklassen en Rijke Schooldagen vergen coördinatie en inzet van leraren. Om dit soort initiatieven te realiseren is meestal subsidie of intern budget nodig en dat betekent dat er beleid en voorstellen moeten worden geschreven, het liefst gebaseerd op wetenschappelijke inzichten. Ook die taak komt vaak op het bordje van leraren.’
Aandacht op school voor de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag
Op 4 mei herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers en op 5 mei vieren we Bevrijdingsdag. Deze dagen bieden scholen de gelegenheid om extra aandacht te vragen voor thema’s als de Tweede Wereldoorlog, de Holocaust en racisme/discriminatie, alsook om leerlingen te onderwijzen over het belang van vrijheid, democratie en burgerschap en tolerantie. Een aantal organisaties heeft hiervoor lesmateriaal en handvatten beschikbaar gesteld.
Column: Wij houden onze leerlingen zo lang mogelijk weg bij ‘vriend Chat’
‘De leraar helpen kan vriend Chat wel. Maar als het over kunstmatige intelligentie in het onderwijs gaat, moeten we vooral kijken naar hoe leerlingen het gebruiken. En hoe leraren daarop reageren. Zij vallen grofweg in drie kampen: de ontkenners, de omarmers en de realisten’, vertelt geschiedenisleraar Erik Ex in zijn column op trouw.nl.
‘Vrije studiekeuze mbo essentieel voor succesvolle carrière’
De politiek doet er slecht aan om de vrije studiekeuze van mbo-studenten te beperken, betoogt Adnan Tekin van de MBO Raad. Hoewel het in tijden van arbeidskrapte verleidelijk lijkt om opleidingen strakker te sturen, schaadt dit juist de jongeren die kiezen voor studies die al goede baankansen hebben. Sterker nog, het kan leiden tot een afname van het aantal studenten, terwijl we hen als samenleving hard nodig hebben.
Kan school zien dat je AI gebruikt?
Middelbare scholen geven scholieren andere opdrachten om te voorkomen dat zij hun werk uitbesteden aan AI-tools. Zo moeten leerlingen hun verslagen bijvoorbeeld in de klas maken en krijgen zij mondelinge overhoringen als aanvulling op een schriftelijke opdracht. Docenten kunnen zo nagaan of leerlingen de stof goed kennen. Docenten vertellen in gesprek met NOS Stories hoe ze omgaan met AI-gebruik van leerlingen.