Home » Onderwijsnieuws: basisvaardigheden en robothond op school

Onderwijsnieuws: basisvaardigheden en robothond op school

Een robothond op een school

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Nieuwe campagne over werken in het onderwijs: Werken met de Toekomst

Laten zien dat het onderwijs dé plek is waar je het verschil kunt maken in de levens van kinderen, jongeren en (jong)volwassenen. En zo potentiële zij-instromers en studiekiezers enthousiast maken voor een baan in het basis- en voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. Dat is het doel van de nieuwe campagne ‘Werken met de Toekomst’. Goede en gemotiveerde mensen in het onderwijs zijn meer dan welkom. Werken in het onderwijs is betekenisvol, levert een serieus salaris op en je kunt je blijven ontwikkelen. OP 21 januari 2025 lanceerde staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) de campagne op basisschool Cascade in Voorburg samen met een aantal zij-instromers.

Praten over lezen in het onderwijs draagt bij aan leesmotivatie

De leesmotivatie van leerlingen groeit wanneer er in het primair en voortgezet onderwijs wordt gepraat over boeken en lezen. Dit blijkt uit een literatuurstudie van Lesya Ganushchak van de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van Stichting Lezen. Ook dragen dit soort gesprekken vaak positief bij aan het leesgedrag van leerlingen. De effecten op leesbegrip zijn gemengd.

Het Nationaal Congres Basisvaardigheden

Na het succes van het Nationaal Taalcongres in januari 2024, organiseert Malmberg op 12 maart 2025 weer een groot congres. Dit keer staat het in het teken van Basisvaardigheden en hoe we een impuls kunnen geven aan de vaardigheden van kinderen, leerlingen en studenten op het gebied van taal, burgerschap, digitale geletterdheid en rekenen. 

Subsidie voor financiële educatie op basisscholen

Vanaf 4 maart kan een afgebakende groep basisscholen een subsidie aanvragen voor financiële educatie. Hierdoor leren kinderen al op jonge leeftijd om te gaan met geld. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt hiervoor in totaal dit jaar €11,2 miljoen beschikbaar.

Plan voor verbetering aardbevingsgebied: extra onderwijs voor basisschoolkinderen

Meer lesuren, meer welzijnswerkers en duizend subsidies: met zestien nieuwe maatregelen, die ruim 100 miljoen euro per jaar gaan kosten, wil de overheid de brede welvaart in Groningen en Noord-Drenthe rechttrekken.

Dolgraag voor de klas, maar de toets zit in de weg

‘Ik heb gehoord dat je je toets niet hebt gehaald. Maar voor mij heb je geen toets nodig.’ Dat schreef een leerling van pabo-student Stefanie Boermans (23) op haar laatste stagedag op de basisschool. Ze moest stoppen met haar opleiding, na drie keer een onvoldoende voor de toelatingstoets aardrijkskunde.

Toelatingstoetsen voor de pabo zijn voor veel studenten een obstakel. Dat is onnodig, vinden ervaringsdeskundigen.

Column: Ook zonder computer kun je studenten iets leren

‘Ik heb de afgelopen week veel vragen gehoord over de cyberaanval bij de TU Eindhoven. Wat is er precies gebeurd? Wie zitten erachter? Hoe kwamen ze binnen? Kan dit bij ons ook gebeuren? Maar ik miste de vraag die mij al de hele week bezighoudt: waarom werd al het onderwijs afgelast?’ Schrijft Hieke Huistra, wetenschapshistorica aan de Universiteit Utrecht.

Deze robothond moet jouw lessen leuker maken

De NOT werd deze week geopend door koningin Máxima. In totaal zijn er zo’n 300 stands vol informatie, inspiratie én leuke gadgets: een robothond bijvoorbeeld.

Laatste onderwijsnieuws

Een kleuter met een stapel blokken

Doe mee aan De Grote Rekendag

De Grote Rekendag vindt dit jaar plaats op woensdag 19 maart 2025. Het jaar staat het thema 'Eerlijk Delen' centraal.

Bekijk
Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.