Home » Onderwijsnieuws: Bezuinigingen en leesomgeving

Onderwijsnieuws: Bezuinigingen en leesomgeving

Een kind stopt geld in een spaarpot

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Onderwijsminister bezuinigt op onder andere gymlessen, mbo en publieke omroep

Onderwijsminister Eppo Bruins bezuinigt 361 miljoen euro op subsidies over het hele departement van onderwijs, cultuur en wetenschap. Zo vervalt een regeling voor betere gymlessen, schaft het kabinet een fonds voor betere arbeidskansen van mbo-studenten af, en wordt er extra op de publieke omroep bezuinigd.

School in Hengelo speelt nu al de Amerikaanse verkiezingen na en dit is de uitkomst

In de hal hangen de afbeeldingen van zo’n beetje alle Amerikaanse presidenten. Gemaakt door leerlingen. De klaslokalen zijn versierd met de Stars and Stripes. En hé, die danspassen die een groep leerlingen aan het oefenen is lijkt verdacht veel op een repetitie van een een groep cheerleaders. Tijdens de American Election Night maken leerlingen van het Bataafs Lyceum kennis met de Amerikaanse cultuur en politiek.

Column: Normaal zijn, daar verlangt een kind op het speciaal onderwijs naar

Tien jaar geleden werd het passend onderwijs ingevoerd in Nederland met de hoop dat elk kind, ongeacht zijn of haar uitdagingen, een passende plek zou vinden in het reguliere onderwijs. ‘Regulier als het kan, speciaal als het moet’, luidt het uitgangspunt. Het idee achter passend onderwijs was nobel, maar de praktijk is ingewikkelder.

Kort en koud douchen, buitenspelen, fietsen in plaats van met de auto: zo besparen deze leerlingen energie

Ze hebben vol enthousiasme meegedaan met de Energy Race en hebben flink wat energie bespaard. Daarom zijn de leerlingen van groep 7 van basisschool Hidaya uitgeroepen tot winnaar van Nijmegen.

Leesomgeving van belang bij vrij lezen op afstand

Tijdens de corona-schoolsluitingen gaven docenten onderwijs op afstand. Dit beïnvloedde hun manier van lesgeven, onder andere op het gebied van vrij lezen. Om in beeld te brengen hoe docenten Nederlands in het voortgezet onderwijs vrij lezen op afstand hebben georganiseerd, interviewde Mustapha Esadik (Stichting Lezen, Hogeschool Utrecht) negentien docenten over hun ervaringen.  

Regering wil dat alle kinderen netjes kunnen schrijven

Kun jij altijd lezen wat de kinderen uit je klas hebben opgeschreven? Nou dat is wel de bedoeling, want de regering vindt dat ieder kind netjes moet kunnen schrijven. De regering is bang dat kinderen niet goed met pen en papier kunnen schrijven, nu bijna alles met laptops, tablets en telefoons gaat.

Jongeren herkennen reclame niet: ‘Regels influencermarketing schieten tekort’

Influencers die reclame maken voor een product en daarvoor worden betaald, moeten daarover duidelijker zijn op sociale media. Dat zeggen mediatoezichthouders. Sommige influencers worden gesponsord om online een product te promoten, maar vooral jongeren herkennen dat vaak niet.

De huidige regels schieten daarom tekort, stellen de toezichthouders, die zich baseren op onderzoek van Centerdata, een onafhankelijk onderzoeksinstituut.

  • Wedstrijd | In de jaarlijkse Raspberry Pi competitie worden teams van scholieren (tussen de 12 en 19 jaar) uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi – een goedkope, krachtige computer in creditcardformaat – innovatieve oplossingen te vinden voor vraagstukken uit onze samenleving.
  • Lesmateriaal | Leer de belangrijkste ins en outs rondom belasting. Dit les- en oefenmateriaal over het doen van aangifte inkomstenbelasting is speciaal ontwikkeld voor mbo-studenten!
  • Conferentie | Op 21 november organiseert het Trimbos-instituut in de Amsterdamse Kauwgomballenfabriek de jaarlijkse ‘Inspiratiedag Studenten, mentale gezondheid en middelengebruik’. Op het programma: interessante workshops en speciale ontmoetingssessies met professionals uit jouw regio. 
  • Conferentie | Het MBO staat bekend om z’n diversiteit: veel opleidingen, vier niveaus, meerdere leerwegen. MBO op maat willen we allemaal, voor alle studenten, maar er zijn ook limieten aan maatwerk. Daarover gaat deze landelijke conferentie op woensdag 27 november 2024 in Nijkerk.

Laatste onderwijsnieuws

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.