Home » Onderwijsnieuws: gratis schoolontbijt en meer havisten naar het mbo

Onderwijsnieuws: gratis schoolontbijt en meer havisten naar het mbo

Een jongen die een boterham eet op school

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Scholen doen veel vaker beroep op steunfonds voor schoolreisjes

Steeds meer basisscholen hebben moeite om schoolreisjes voor hun leerlingen te betalen. Dit schooljaar hebben bijna 1800 scholen voor dit doel een beroep gedaan op het Jeugdeducatiefonds. Dat is bijna drie keer zo veel als twee jaar geleden. Directeur Hans Spekman van het Jeugdeducatiefonds is blij dat het fonds zo veel scholen kan helpen, maar spreekt wel van een zorgelijke ontwikkeling dat ouders kennelijk geen geld meer hebben om de schoolreis te betalen.

Alle kinderen samen naar school? Dat gaat voorlopig niet gebeuren

Alle kinderen, met en zonder beperking, in 2035 naar dezelfde school. Dat was onder kabinetten-Rutte het ideaal. De nieuwe coalitie wil ‘realistisch’ zijn.

‘Er is een groeiende groep voorlopers die stappen voorwaarts zet richting inclusief onderwijs’, schreef demissionair minister Mariëlle Paul eerder deze maand aan de Tweede Kamer. Ze hoopt dat meer scholen deze voorbeelden zullen volgen. Maar bij de partijen die het nieuwe kabinet gaan vormen leeft scepsis over dit streven naar inclusief onderwijs, bleek woensdag bij een debat in de Kamer.

Net als Jasmijn (17) kiezen steeds meer havisten voor het mbo: ‘Betekent niet dat ik minder ga verdienen’

Tienduizenden havoleerlingen buigen zich deze weken over de eindexamens, maar een aantal kiest ervoor deze toetsen over te slaan en een mbo-opleiding te starten. Die groep wordt steeds groter, blijkt uit cijfers van DUO en de Inspectie van het Onderwijs.

Aantal vapende jongeren verviervoudigd, ook gewone sigaret blijft in trek

Het aantal jongeren dat vapet is in vier jaar tijd meer dan verviervoudigd. Dit blijkt uit groot onderzoek van het RIVM en de GGD’en onder 188.000 middelbare scholieren in de tweede en vierde klas.

Ook het aantal jongeren met problematisch gebruik van sociale media neemt toe. Dit zijn kinderen die aangeven te weinig te slapen of hun huiswerk afraffelen door de verleidingen van sociale media. Inmiddels behoort 13 procent tot die probleemgroep, in 2019 was dat nog 8 procent.

‘Het gratis schoolontbijt verkleint de kansenongelijkheid’

‘Eerst een boterham, daarna taal en rekenen.’ Met die motie zorgde de Rotterdamse gemeenteraad er in 2021 voor dat basisscholen gratis ontbijt konden laten uitdelen. Het ontbijt op Rotterdamse scholen heeft onverwachte effecten. Of het nieuwe kabinet schoolmaaltijden blijft betalen is de vraag.

Radboud: mobiel uit de klas heeft positieve effecten, maar ook nadelen

‘De pauzes zijn gezelliger want leerlingen praten weer vaker met elkaar en tijdens lessen is je concentreren juist makkelijker’, zegt onderzoeker Loes Pouwels van de Radboud Universiteit. Het zijn de eerste positieve resultaten van een onderzoek dat de universiteit laat doen naar het verbod op mobieltjes dat veel middelbare scholen hebben ingevoerd na de kerstvakantie.

Online pesten is op de scholen afgenomen, zegt Pouwels. Ook ongewenst gedrag zoals stiekem foto’s maken en die delen met andere leerlingen is afgenomen. Maar daar staat tegenover dat leerlingen naar eigen zeggen weer vaker te maken hebben met fysiek pesten, of zoals de onderzoekers het noemen: offline pesten.

Leerlingen doen steeds vaker eindexamen in creatieve vakken: ‘Ouders zien het niet altijd zitten’

Bijzondere eindexamenvakken, zoals kunst, muziek en filosofie, worden steeds populairder bij leerlingen. Het aandeel leerlingen dat eindexamen doet in een creatief vak steeg op alle niveaus.

Uit cijfers van het College voor Toetsen en Examens, ingezien door Trouw, blijkt dat in verhouding meer leerlingen in de afgelopen vijf jaar kozen voor een creatief eindexamenvak, filosofie meegerekend. Dat gebeurde zowel op het vmbo als op de havo en vwo.

Ouders niet bewust van online pesten: ‘Er gaan grafstenen rond met naam kind’

In elke klas zijn gemiddeld twee tot drie kinderen slachtoffer van online pesten. Ouders hebben vaak geen idee van wat er speelt, terwijl de gevolgen van online pesten vaak nog groter zijn dan die van offline pesten. Dat concluderen onderzoekers van de Saxion Hogeschool in een onderzoek waarbij ze verschillende bestaande en aanvullende onderzoeken bij elkaar hebben gebracht om het probleem beter in kaart te brengen.

Laatste onderwijsnieuws

boekentips juni

Boekentips juni 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

De wonderlijke wereld van Fibonacci

De reeks van Fibonacci leert je dat wiskunde overal om je heen is. In de natuur, maar ook in kunst zie je het terug.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.