Home » Onderwijsnieuws: Keti Koti en gokkende jongeren

Onderwijsnieuws: Keti Koti en gokkende jongeren

Het Keti Koti festival, waar traditioneel geklede Surinaamse mensen deelnamen aan een parade met dans.

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Op het Zuiderlicht College in Amsterdam-Zuid wordt Keti Koti door iederéén uitbundig gevierd

Op 1 juli vieren ze op het Zuiderlicht College een Keti Koti voor iedereen, met muziek, eten en workshops uit allerlei culturen. ‘Ongeacht waar we vandaan komen: leven in vrijheid koesteren we allemaal.’

Lezersdilemma: Kunnen we Vader- en Moederdag veranderen?

‘Mijn leerling Kees (5) is erg verdrietig. Hij moet een cadeautje maken voor zijn vader maar heeft geen vader. Begin dit schooljaar heb ik voorgesteld om de traditie van Vader- en Moederdag te veranderen in ‘Ik vind je lief-dag’, zoals al op andere plekken in Nederland gebeurt. Mijn collega’s praten eroverheen want ‘het is nu eenmaal traditie’. Ik vind tradities mooi, maar denk dat je ze ook kunt aanpassen. Moet ik het opnieuw proberen? Hoe kunnen mijn collega’s zich inleven?’

Trimbos: 11 procent van jongens op middelbare school omzeilt verbod en gokt online

1 op de 15 middelbare scholieren tussen de 12 en 16 jaar zegt in het afgelopen jaar te hebben gegokt, blijkt uit onderzoek van het Trimbos-instituut. Het gaat met name om jongens.

Op Snapchat tijdens de les of AI gebruiken voor opdrachten: veel docenten hebben het niet eens door

De digitale kloof tussen kinderen en leerkrachten wordt steeds groter, merkt oprichter Roy Vathorst (27) van het Haagse bedrijf Digiwijzer Nederland, dat op scholen leerlingen, leerkrachten en ouders digitaal vaardig probeert te maken. Volwassenen hebben vaak geen idee wat kinderen aan het doen zijn op hun mobieltje of laptop. Digiwijzer, dat de komende zes jaar aan de slag mag op 37 Haagse scholen, moet dat gaan veranderen.

Op deze school zijn álle vmbo’ers geslaagd

De vmbo-afdeling van het Minkema College in Woerden heeft bij de richtingen Basis en Kader alle examenleerlingen goed nieuws kunnen melden, meldt de school dinsdag na het bekend worden van de herexamenuitslagen. Meestal zitten ze dicht tegen de 100 procent geslaagden. Maar dit keer heeft letterlijk iedereen z’n diploma gehaald.

Een half jaar na het mobieltjesverbod klinkt de aula veel levendiger

Bij de Nijmeegse Jorismavo mogen leerlingen geen mobieltjes meer gebruiken in het gebouw. Trouw keerde een half jaar na de invoering terug. Zijn leerlingen nog altijd in paniek?

Amsterdam krijgt steunpunt Holocausteducatie voor leerkrachten: ‘Kinderen moeten leren waar haat toe kan leiden’

Hoewel Holocausteducatie in Nederland verplicht is in het onderwijs, zijn leerlingen onvoldoende op de hoogte van wat er is gebeurd tijdens de genocide in de Tweede Wereldoorlog. Daarom komt er een steunpunt Holocausteducatie voor leerkrachten. ‘Als we kinderen niet leren waar haat toe kan leiden, zijn we in gevaar.’

Juf Simone doet mee aan Wie is de Mol?

Juf Simone doet mee aan het beroemde tv-programma Wie is de Mol?
Eerder mochten alleen bekende Nederlanders aan het programma meedoen. Maar bij dit seizoen is het net even anders, en doen juist onbekende Nederlanders mee. Kinderen op de school van Simone vinden het heel erg leuk dat ze meedoet.

Van tegels naar bomen op Boxtelse speelplaatsen: scholen krijgen financiële steun voor meer groen

Betere wateropvangsystemen en meer groen. Dat is wat Boxtel graag wil voor alle schoolpleinen in de hele gemeente. Want een ‘groenblauw’ schoolplein is niet alleen beter bestand tegen klimaatverandering, het draagt ook nog eens bij aan de ontwikkeling van een kind, vindt de gemeente.

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.