Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Kinderen bewegen veel te weinig, maar deze school laat zien dat het anders kan
Nederlandse kinderen zitten te veel en te lang achter elkaar stil in de klaslokalen. De negatieve gevolgen, zoals overgewicht en bijziendheid, stapelen zich op. De zes Academies voor Lichamelijke Opvoeding en het Lectorenplatform Sport en Bewegen in Nederland doen daarom een dringende oproep: kom in beweging! Want er is nog goede hoop dat het ook anders kan.
Scholen en ziekenhuizen in Europese Unie moeten paraat zijn voor crises
De Europese Commissie heeft plannen gepresenteerd die ertoe moeten leiden dat de Europese Unie voorbereid is op verschillende soorten crises. Het is de bedoeling dat lidstaten klaar zijn om natuurrampen, pandemieën, desinformatiecampagnes, cyberaanvallen en geopolitieke conflicten het hoofd te bieden.
Net zoals de Nederlandse regering vindt de Europese Commissie dat mensen zich 72 uur moeten kunnen redden met een pakket dat ze in huis hebben voor een noodsituatie. Kinderen moeten op school voorlichting krijgen over crisissituaties.
Opinie: Laat ChatGPT rommelig zijn niet van ons afpakken
“‘Het is er nu eenmaal, dus we moeten ze ermee om leren gaan’. Deze uitspraak gaat natuurlijk over AI in het onderwijs, en ik heb die de afgelopen jaren in talloze varianten uit allerhande hoeken gehoord. Van de politiek tot schoolleiders en ouders: iedereen vindt dat wij leraren maar even aan de leerlingen moeten uitleggen hoe ze zich tot de alwetend-lijkende machine moeten verhouden.”
Felienne Hermans is hoogleraar en geeft codeerles op een middelbare school, lees haar opiniestuk verder op nrc.nl
Meeste jongeren kennen hun rechten niet
Hoewel Nederland 30 jaar geleden het Kinderrechtenverdrag ondertekende en verplicht is om kennis over kinderrechten te delen, gebeurt dit nog onvoldoende. Dat blijkt uit het rapport Een Jonge Blik op Kinderrechten van de State of Youth NL en het Kinderrechtencollectief.
Tips: Hoe voorkom je verlammende stress tijdens een toets?
Een 16-jarig meisje heeft tijdens belangrijke toetsen al een paar keer black-out gehad. Hoe kun je dat voorkomen, zeker met de eindexamens in zicht?
Mariette Dietz, jongerencoach en auteur van Versla je faalangst en het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) geven tips.
Megabezuiniging onderwijs op losse schroeven: ‘Begroting sneuvelt of in de Eerste Kamer, of bij de rechter’
Het kabinetsplan om een half miljard euro te bezuinigen op universiteiten en hogescholen wankelt. Ambtenaren van het ministerie van Onderwijs denken dat de rechter hier een streep door kan zetten. Grote vraag is of de Eerste Kamer instemt met de bezuiniging of dat er een gat op de begroting dreigt.
Ronselen onder jongeren
Jongeren die geronseld worden voor criminele activiteiten moeten beter worden beschermd. De wet moet worden aangepast, zodat deze jongeren niet worden gestraft voor dingen die ze onder dwang hebben gedaan. Dat bepleit het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM).
Het CKM hoopt dat jongeren dan sneller zullen verklaren over wie hun opdrachtgevers en dus de ronselaars zijn. De organisatie ziet nu vaak dat jongeren die zijn gepakt hun mond houden bij de politie, zegt het CKM tegen NOS Stories.