Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Ministerie stelt onderzoek in naar tekortschieten onderwijsinspectie
Het ministerie van Onderwijs start een extern onderzoek naar de vraag waarom de Inspectie voor het Onderwijs jarenlang minder scholen bezocht dan beloofd. Vorige maand bleek uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur dat tussen 2014 en 2019 een fors deel van de basisscholen niet is bezocht, terwijl de afspraak met de Tweede Kamer was om alle scholen elke vier jaar te bezoeken. Toenmalig minister Wiersma zegt dat dit destijds ook zijn wens was, en dat was “voor iedereen glashelder”.
Coalitie zoekt met oppositie naar oplossingen voor onderwijsbegroting
De regeringspartijen zijn samen met een deel van de oppositie op zoek naar een oplossing voor de discussie over de onderwijsbegroting. De afgelopen dagen werd duidelijk dat de oppositie een groot deel van de bezuiniging van 2 miljard euro op onderwijs wil tegenhouden.
Omdat de coalitie geen meerderheid heeft in de Eerste Kamer, loopt het kabinet het risico dat de hele onderwijsbegroting wordt verworpen. Dat is uitzonderlijk.
De maatschappelijke diensttijd is ‘te belangrijk’ om op te geven, vindt ROC Mondriaan
Het kabinet stopt met de subsidie voor Maatschappelijke Diensttijd, maar ROC Mondriaan gaat door met het project. ‘MDT geeft jongeren de kans om te voelen dat ze erbij horen in de maatschappij.’
RIVM: in 2050 heeft 64 procent overgewicht, vooral toename bij jongeren
Het aantal mensen met overgewicht in Nederland zal in 2050 zijn opgelopen tot 64 procent. Dat meldt het RIVM in zijn rapport Volksgezondheid Toekomst Verkenning. Ter vergelijking: in 2022 was het percentage van de bevolking met overgewicht 50.
Koning Willem-Alexander maakt sommetjes op basisschool: ‘High five, koning?’
Het is een aandoenlijk gezicht. Koning Willem-Alexander, die zich vaak omringt met de groten der aarde, wurmt zich in de schoolbanken naast staatssecretaris Mariëlle Paul van Funderend Onderwijs en Emancipatie. De aanleiding: de koning gaat een paar sommetjes maken te midden van leerlingen uit de gecombineerde groep zeven en acht van basisschool De Wereldweide in Woubrugge.
Dit is de meest oudervriendelijke school van Nederland
‘Een school die ouders op allerlei manieren helpt, waardoor zij meer betrokken kunnen zijn bij het onderwijs van hun kinderen.’ Basisschool De Schakel uit Overvecht is door organisatie Ouders & Onderwijs gekroond tot meest ‘oudervriendelijke’ school van Nederland. Directeur Janet Klein legt uit waarop die titel gebaseerd is.
Leerlingen met migratieachtergrond steeds vaker naar havo of vwo
Leerlingen in het basisonderwijs van wie beide ouders in het buitenland zijn geboren, de zogenoemde tweede generatie, krijgen vaker dan voorheen een havo- of vwo-advies. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Kinderen mogen ministers vragen stellen: ‘Hoe gaat u oorlog voorkomen?’
Op 26 november was het weer tijd het kindervragenuurtje. Kinderen van groep 7 en 8 mochten premier Dick Schoof en zijn collega-ministers vragen stellen tijdens dit jaarlijkse vragenvuurtje.