Home » Onderwijsnieuws: leeslust en stapelen met diploma’s

Onderwijsnieuws: leeslust en stapelen met diploma’s

Iemand leest een boek aan het zwembad

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Benut de zomervakantie om eindelijk die stapel boeken te lezen: zo pak je dat aan

In de zomervakantie is er tijd om lekker te lezen. Maar hoe zorg je ervoor dat het ook echt gebeurt? De Volkskrant spitte door de archieven en verzamelde de beste tips om uw leeslust (nu echt eens) aan te wakkeren deze zomer.

‘Vooral onderwijs bepaalt groei productiviteit’

De Nederlandse arbeidsproductiviteit is afgelopen jaar gedaald. Uit berekeningen van hoofdeconoom bij PwC Barbara Baarsma blijkt dat investeringen in onderwijs het belangrijkst zijn om die weer te laten groeien.

Er zijn volop banen, maar jongeren worden liever ondernemer

Podcasts maken, werken in de bouw en zorg, en ouderen die niet aan een baan komen. Wie zijn de ondernemers waar Nederland er steeds meer van telt?

Deze stapelaars begonnen op het vmbo en hebben nu een masterdiploma: ‘Ik voel me nog steeds een domme jongen’

Beginnen op het vmbo en eindigen met een (cum laude) masterdiploma op zak: het is niet makkelijk maar wel mogelijk, weten Doutsje de Boer (25) en Jip Geerts (23) uit ervaring. ‘In een van mijn toetsuitslagen in groep acht stond dat ik de neiging had mezelf vaak te overschatten.’

Kriebels in je buik en een slapeloze nacht voor die eerste schooldag: ja, ook voor de juf is het spannend

Juf Mireille weet het nu al: zondag wordt een kort nachtje. Om acht uur komen ‘haar’ kinderen binnenrennen en alles moet klaar zijn voor die eerste dag van het nieuwe schooljaar. Het is even spannend voor de leerkrachten. ‘Ik heb zeker vijf to-dolijsten rondslingeren!’

Op de zomerschool in Gorinchem oefenen nieuwkomers hun Nederlands door te rappen

Vakantie? Niet voor alle kinderen. De leerlingen van een nieuwkomersschool in Gorinchem gebruiken de zomer om hun Nederlands te verbeteren.

Niet meer thuis opgehaald: kinderen in Haaksbergen die naar speciaal onderwijs gaan, maar moeten naar opstapplek

Kinderen in Haaksbergen die speciaal onderwijs volgen, worden in het nieuwe schooljaar niet langer thuis opgehaald en weer afgezet. Zij moeten zich voortaan bij vaste opstapplekken in de dorpen melden. Dat valt niet overal goed bij ouders.

Jongeren gezocht voor het groene hart van Brabant: ‘Die pot met geld is er, dus let’s go!’

De natuur in Noord-Brabant kan niet zonder vrijwilligers. Nu de groep groene goeddoeners alsmaar ouder wordt, maakt de provincie veel geld vrij om verse krachten te vinden. Linde de Wit heeft daar als jonge vrijwilliger best haar ideeën over.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.