Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Kamer verdeeld over later selecteren
Tijdens het Tweede Kamerdebat over Onderwijskansen op 26 maart 2025 bleken de politieke partijen verdeeld over latere selectie in het funderend onderwijs. Grote veranderingen lijken daarom voorlopig niet waarschijnlijk, zeker gezien de coalitiepartijen hier geen heil in zien, in tegenstelling tot de oppositiepartijen. Staatssecretaris Paul houdt vast aan de aanpak van kansenongelijkheid door in te zetten op basisvaardigheden en het lerarentekort en daarnaast op de programma’s School en omgeving, schoolmaaltijden en de brugfunctionaris.
Financiële zorgen jongeren nemen toe
Steeds minder jongeren zijn financieel gezond. Dat blijkt uit onderzoek van Deloitte, in samenwerking met het Nibud, Tilburg University en Universiteit Leiden. Zij houden bijvoorbeeld structureel geen geld over aan het einde van de maand of hebben geen financiële plannen.
Vorig jaar was 12 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar nog financieel gezond, tegen 18 procent in 2023. Ongeveer een kwart van de jongeren (24 procent) voelt zich machteloos over de financiële situatie.
Interview: Waarom is orde houden in de klas zo lastig?
In Nederlandse schoolklassen is het onrustiger dan in andere landen. Volgens voormalig wiskundedocent en schoolleider Sacha van Looveren kan de Britse aanpak de structuur terugbrengen. ‘Het zit ook een beetje in de Nederlandse cultuur.’
Politie gaat met jongeren in gesprek over online gevaren: ‘Pesten stopt niet na schooltijd’
In een tijd waarin jongeren online zeer actief zijn, neemt de dreiging van digitale criminaliteit toe, van identiteitsfraude tot cyberpesten en sextortion. Om aandacht te vragen voor deze gevaren, organiseerde de politie een speciale bijeenkomst in Nijmegen.
Verkiezing Onderwijsboek van het Jaar 2024
De LBBO (de Landelijke Beroepsorganisatie voor Begeleiders in het Onderwijs) organiseerde opnieuw de Verkiezing van het Onderwijsboek van het Jaar. Tijdens ResearchED is de winnaar van 2024 bekendgemaakt: Dijken van scholen van Jan Heijmans, Johan Spitteler en Marion van Weeren-Braaksma (uitgeverij OMJS).
Elf dijken van scholen laten in deze publicatie een hoopvol en verfrissend geluid horen. Ze vertellen met trots wat zij, geheel op eigen kracht, gedaan hebben om uit te groeien tot een geweldige school voor leerlingen, leraren en leiders. De geïnterviewde scholen voor po, vo en s(b)o vertellen over hun aanpak, waar zij eigen accenten leggen en hoe ze gebruikmaken van eerder bewezen praktijken.
Oefening mariniers: ‘gegijzelde’ scholieren Capelle bevrijd
In een levensechte oefening heeft het Korps Mariniers in Capelle aan den IJssel op 3 april een groep middelbare scholieren bevrijd die gegijzeld zou zijn door een aantal terroristen.
Een groep leerlingen had zich vrijwillig opgeven voor de rol van gegijzelde. Zo’n twintig militairen van het Korps Mariniers kregen de taak om hen te bevrijden en de vijand uit te schakelen. Dat deden ze door zich toegang te verschaffen tot de school en daarna (met losse flodders) naar boven te schieten.
Tiel stapt met arts álle scholen binnen om jongeren van het roken af te houden
Tiel gaat vanaf komende schooljaar álle basisscholen en het voorgezet onderwijs bezoeken met anti-rookvoorlichtingsteams. Daar zal ook regelmatig een longarts van het ziekenhuis Rivierenland bij aanschuiven.
Zo vierden jullie 1 april op school
Deze week was het 1 april en op veel scholen werden er 1 aprilgrappen uitgehaald. Het Jeugdjournaal zette er enkele op een rij in deze video.