Home » Onderwijsnieuws: meer muziekles en nieuwe ministers

Onderwijsnieuws: meer muziekles en nieuwe ministers

Kinderen krijgen muziekles op school

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Deze zes leerkrachten zijn nu veertig jaar aan het werk

Al veertig jaar geleden begonnen de leerkrachten van het Liemerse basisschoolbestuur Innerwaard aan hun avontuur in het onderwijs. En ze stoppen er nog lang niet mee, stellen ze op dit jubileum. Ook al is hun werk in de loop der tijd flink veranderd. ‘Veel is veranderd, maar de kinderen zijn even leuk gebleven’

Leraren willen strenger mobieltjesverbod op middelbare school

Een meerderheid van de leraren vindt het ‘mobieltjesadvies’ van het kabinet niet genoeg. Zij pleiten voor een echt mobieltjesverbod, dat geldt in de hele school, zo blijkt uit een enquête van onderwijsbond AOb.

Ministers nieuw kabinet zijn bekend: dit zijn ze en dit brengen ze als ervaring mee

Alle namen voor de ministersploeg van beoogd premier Dick Schoof zijn bekend. Zo ook de Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wie zijn de ministers? Wat is hun ervaring? En wat valt er aan ze op? Een voorstelrondje.

Doorstroomtoets resulteert in kwart minder vwo-adviezen en meer bijstellingen voor leerlingen uit zwakkere gezinnen

De nieuwe doorstroomtoets in groep 8 heeft geleid tot een verschuiving in de toetsadviezen. Zo zijn er bijna een kwart minder vwo-adviezen gegeven. Tegelijk lijken met name kansarme kinderen in aanmerking te komen voor een naar boven toe bijgesteld advies.

Emine Gülcan was lerares in Turkije, nu staat ze voor de klas in Zaanstad

Er is een schreeuwend tekort aan leraren, maar voor migranten met een lesbevoegdheid is het vaak moeilijk om in het Nederlandse onderwijs werk te vinden.

Aantal Amsterdamse kinderen dat niet naar school gaat neemt toe, vooral door mentale problemen 

Het aantal kinderen in Amsterdam dat niet naar school gaat, blijft groeien. De zorgen voor leerplichtige kinderen die afhaken op het mbo zijn het grootst.

Meer muziekles op basisscholen: ‘Het leidt zelfs tot minder criminaliteit’

Vijfduizend dansende, zingende en springende kinderen gingen donderdag helemaal uit hun bol in de Brabanthallen. Tijdens de eerste editie van Sing & Dance UP! mochten schoolkinderen van 9 tot 12 jaar samen genieten van allerlei optredens. Volgens de stichting Méér Muziek in de Klas is muziek niet alleen leuk, maar ook nog eens goed voor de ontwikkeling van de kinderen.

Minister pleit voor meer praktijkgericht onderwijs voor alle leerlingen

Vraagstukken praktisch oplossen helpt veel leerlingen om zaken beter te snappen en geeft ze bovendien vaardigheden en een onmisbare ervaring mee voor toekomstige stappen in het onderwijs en de arbeidsmarkt. Op de middelbare school wordt vooral gekeken naar wat een leerling moet kennen of kunnen binnen theoretische vakken. Praktische vaardigheden zijn in veel gevallen een ondergeschoven kindje en worden minder gewaardeerd. Dit moet anders, vindt minister Paul voor Primair en Voortgezet Onderwijs. 

Laatste onderwijsnieuws

boekentips juni

Boekentips juni 2024

Verrassende, nieuwe, inspirerende en interessante boeken om mee aan de slag te gaan in de klas.

Bekijk

De wonderlijke wereld van Fibonacci

De reeks van Fibonacci leert je dat wiskunde overal om je heen is. In de natuur, maar ook in kunst zie je het terug.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.