Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Nibi congres: Actuele ontwikkelingen in het biologieonderwijs
Het jaarlijkse congres van het Nederlands Instituut voor Biologie (Nibi) staat weer voor de deur. Dit belangrijke evenement brengt biologiedocenten samen om de laatste ontwikkelingen in het biologieonderwijs te bespreken.
Workshop Malmberg: La deuxième sexe
Vijfenzeventig jaar na het uitkomen van het boek ‘La deuxième sexe’ van Simone de Beauvoir discussiëren we niet alleen over de gelijkheid tussen mannen en vrouwen, maar ook over dat we vrouwen juist niet altijd gelijk moet behandelen als mannen.
In het dagelijks leven zien we dat terug in de afstelling van autogordels. Deze zijn perfect gemaakt voor de gemiddelde man, maar niet voor de gemiddelde vrouw. Ook in de geneeskunde zijn de verschillen zichtbaar. Hart- en vaatziekten worden bij vrouwen nog altijd slecht herkend, net als de symptomen van endometriose, simpelweg omdat er meer onderzoek wordt gedaan naar de man dan naar de vrouw.
Artsen nemen de klachten van vrouwen vaak niet serieus, omdat ze ervan uitgaan dat vrouwen een gemiddelde volgen of zich aanstellen bij enige afwijking hiervan. Echter, variaties in eigenschappen zijn een centraal thema in de biologie! Zo hebben sommige meisjes niet of nauwelijks last van hun menstruatie, andere meisjes heel veel en de meeste zitten daar tussenin. Daarmee vormen meisjes een normaalverdeling.
Tijdens deze workshop gaan we aan de slag met de gulden snede en de aapfactor. En daarnaast laten we door middel van spelactiviteiten verschillende voorbeelden, waar vrouwen in het nadeel zijn, zien. Door deze activiteiten in de les toe te passen worden docenten en leerlingen zich bewust van de variatie binnen de normaalverdeling van ‘La deuxième sexe’ en de overlap met de normaalverdeling van de eerste sekse.
Workshopleiders:
Rilana Voorhorst – docent Montessori Lyceum Groningen
René Westra Westra – Bio-Education Groningen (NL) – Köpingsvik (SE)
Aanmelden kan vanaf maandag 30 september 16:00. Het evenement is meestal razendsnel uitverkocht!
Dag van de leraar: complimentenrapport voor leraren
Op 5 oktober is het de Dag van de Leraar, een speciale dag waarop we alle leraren in Nederland in het zonnetje zetten. Dit jaar lanceert Malmberg een uniek initiatief: het complimentenrapport.
In het kort
- De rollen worden omgedraaid: leerlingen geven hun leraren een beoordeling in de vorm van een compliment.
- Alle leerlingen in Nederland worden uitgenodigd om mee te doen aan deze bijzondere actie.
- Het doel is om leraren de waardering te geven die zij verdienen.
- Deze actie moedigt leerlingen aan om na te denken over de positieve invloed die leraren op hen hebben.
Tip
Laat een paar lege exemplaren rondslingeren op school en wie weet ontvang jij een prachtig rapport volgende week!
Onderzoek: Gezonde schoollunches leveren miljardenbesparing op
Een recente analyse toont aan dat een overheidsinvestering van 1 miljard euro in gezonde schoollunches op de lange termijn een besparing van 2,7 tot 4,8 miljard euro kan opleveren. Dit blijkt uit onderzoek van Deloitte en Kokkerelli, met TommyTomato als praktijkpartner.
Belangrijkste bevindingen
- Elke geïnvesteerde euro in gezonde schoollunches kan tot vijf keer worden terugverdiend.
- Slechts 46,8% van de 4- tot 12-jarigen in Nederland eet dagelijks voldoende groente.
- Van de volwassen Nederlanders heeft 35% overgewicht en 15% obesitas.
Arthur de Wilde, Manager bij Deloitte’s Center for the Edge, benadrukt: “Schoollunches zijn de sleutel tot voedselzekerheid en gelijke kansen. Het realiseren van een nationaal programma van gezonde schoollunches is een uitdaging die vraagt om publiek-private samenwerking.”