Home » Onderwijsnieuws: nieuw vorm van pesten en vmbo naar 5 jaar?

Onderwijsnieuws: nieuw vorm van pesten en vmbo naar 5 jaar?

Een jongen wordt gepest terwijl hij gefilmd wordt

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Minister Paul wil onderzoeken of vmbo naar vijf jaar kan: ‘Leesvaardigheidsniveau daalt het hardst op vmbo’

Om basisvaardigheden als lezen en rekenen weer op peil te brengen bij leerlingen van het vmbo, onderzoekt demissionair minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Mariëlle Paul of het verlengd kan worden van vier naar vijf jaar. ‘Om alle leerlingen de kans te geven te stralen, moeten we het vmbo verbeteren.’

‘Kniel en zeg sorry’: nieuwe vorm van pesten onder jongeren

Filmpjes met jongeren die gedwongen worden om op hun knieën sorry te zeggen, hun kleren moeten uittrekken of iets vies moeten likken. Op TikTok, Snapchat en Telegram gaan veel beelden rond van jongeren die elkaar vernederen. Regelmatig wordt er ook geweld gebruikt of gevochten. De gevolgen voor slachtoffers zijn vaak enorm. Ook hulporganisaties zien het vaker.

Jaarverslag Stichting Lezen

De publieksversie van het jaarverslag 2023 van Stichting Lezen is verschenen. Het verslag belicht waar Stichting Lezen voor staat en het beschrijft hoe kennis leesbevordering heeft versterkt en helpt om de trend van dalende leesvaardigheid en leesmotivatie te keren. Deze verkorte versie van het jaarverslag 2023 biedt snel overzicht op hoofdlijnen.

Rechtbank: basisscholen kregen 250 miljoen te weinig in 2022

Basisscholen hebben in de tweede helft van 2022 circa 250 miljoen euro te weinig gekregen van het ministerie van Onderwijs. De rechtbank in Utrecht geeft de scholen die daarover een zaak hadden aangespannen gelijk en legt de minister van Primair en Voortgezet Onderwijs de verplichting op het bedrag alsnog te voldoen.

Tieners in de hele wereld voelen zich somberder. Maar Nederlandse kunnen wel goed met hun ouders praten

Internationaal welzijnsonderzoek Psychisch welzijn van tieners is gedaald in 44 landen, ook in Nederland. Al kunnen ze er hier beter over praten met hun ouders. Ze ervaren veel steun van hun gezin, vrienden, klasgenoten en leraren en voelen zich minder vaak eenzaam. Dat schrijven jeugdonderzoekers van de Universiteit Utrecht, het Trimbos-instituut en het Sociaal en Cultureel Planbureau in een factsheet op basis van een internationale studie onder scholieren.

Grote verschillen tussen doorstroomtoetsen: aanbieder van invloed op resultaat en schooladvies

Er zitten aanzienlijke verschillen tussen de doorstroomtoetsen waaruit scholen kunnen kiezen. Dat concludeert de PO-Raad, de koepel van basisscholen, voor het primair onderwijs, naar aanleiding van een analyse van de toetsen.

Wat als je kind desinformatie van TikTok of YouTube gelooft?

Zo’n 70 procent van de jongeren (12-18 jaar) gebruikt sociale media als Instagram en TikTok om op de hoogte te blijven van het nieuws. Dat blijkt uit het grootschalige Apestaartjaren Onderzoek naar het mediagebruik en de mediawijsheid van duizenden Vlaamse tieners. In de jongere leeftijdsgroep (8-12 jaar) is vooral YouTube populair. In het rapport wordt de 16-jarige Daisy geciteerd: ‘Soms wil ik echt iets weten en dan zoek ik dat op op TikTok en dan kom ik echt op goeie antwoorden. Dat is veel makkelijker dan in lange artikelen of zo.’

‘Op het mbo voel ik me thuis, hier ben ik gelukkig’

Ze kon met haar havodiploma naar het hbo, maar Iris wilde maar één ding: de opleiding tot Creatief Vakman doen, op SintLucas in Boxtel. Iris is superblij met haar keuze voor het mbo. Ze krijgt onderwijs dat bij haar past en leert elke dag nieuwe dingen van mensen uit de praktijk.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels november

Boekentips Engels november

Deze maand staan de boekentips in het teken van de Eerste Wereldoorlog. Naast twee boekentips dit keer ook een dichtbundel.

Bekijk
staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.