Home » Onderwijsnieuws: Onderwijsdoelen en samenwerken met bedrijven

Onderwijsnieuws: Onderwijsdoelen en samenwerken met bedrijven

Twee mannen schudden elkaar de hand

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Ruim 91% van alle examenleerlingen geslaagd voor eindexamen

In schooljaar 2023/2024 is het slagingspercentage van alle examenleerlingen in het reguliere voortgezet onderwijs gestegen naar 91,4%. Dat blijkt uit de examenmonitor van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) die staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) vandaag aan de Tweede Kamer stuurt. In schooljaar 2022/2023 haalde bijna 90% van de leerlingen het diploma.

Kamer steunt aanscherpen onderwijsdoelen, kritiek op ingangsdatum

De Tweede Kamer staat achter het plan om de eisen voor taal-, reken- en schrijfonderwijs te veranderen voor leerlingen op de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Er zijn bij elkaar opgeteld nu zo’n 64 kerndoelen geformuleerd en meer dan honderd aanvullende suggesties. De coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben in het hoofdlijnenakkoord alleen afgesproken dat het aantal “fors” wordt verminderd, dus dat moet de staatssecretaris nog regelen.

Boekhandelaar Mascha Sluijter: ‘Wij hebben nog nooit zo veel kinderboeken verkocht als nu’

‘Ik heb het idee dat de aandacht voor ontlezing ertoe leidt dat ouders en scholen erbovenop zitten’, vertelt Mascha Sluijter (53) van boekhandel Los in Bussum aan de Volkskrant.

Nieuwe eisen voor scholier: leesbaar schrijven en verstaanbaar praten

Nederlandse leerlingen in het basis- en het voortgezet onderwijs moeten leesbaar schrijven, verstaanbaar praten en overweg kunnen met kansen en algoritmes. Het zijn maar een paar voorbeelden van de tientallen nieuwe en uitgewerkte eisen waar schoolgaande kinderen aan moeten voldoen voor de kernvakken Nederlands en rekenen/wiskunde.

Onderwijs en bedrijven in de regio Zwolle starten korte opleiding tot meubelreparateur

Onderwijsinstellingen en bedrijven in de regio Zwolle hebben een eerste concrete stap gezet om een korte, arbeidsmarktgerichte opleiding tot meubelreparateur te ontwikkelen. Het is de bedoeling dat de opleiding in het tweede kwartaal van 2025 van start gaat bij leercentrum LUX038 aan de Ceintuurbaan in Zwolle.

Ook ministers hebben aan het eind van hun budget nog een stukje maand over

De ministers in het kabinet-Schoof moeten deze weken in de Tweede Kamer hun begrotingen verdedigen. Waar is geld voor? Wie betaalt de rekening? Defensie en de politie hebben onder dit kabinet niets te klagen, jonge wetenschappers en reizigers in het openbaar vervoer wel. NRC zet de belangrijkste vraagstukken per departement op een rij, zo ook het lerarentekort.

Oogorganisaties slaan alarm: steeds meer kinderen bijziend door schermen

Ouders doen te weinig om oogproblemen bij hun kinderen te voorkomen. Daarvoor waarschuwen Nederlandse organisaties die zich inzetten voor ooggezondheid in de eerste Nationale Oogweek.

Wereldwijd zijn er grote zorgen over de toename van bijziendheid bij kinderen. In Nederland is een op de vijf personen tussen de 5 en 19 jaar bijziend. Onderzoekers zeggen dat de stijging komt door een verandering in leefstijl: kinderen kijken tegenwoordig vaker lang achter elkaar naar schermen.

Speelgoed-poppetjes van meester Daniël staan in een museum

Meester Daniël van de Emmausschool uit Voorschoten heeft meer dan honderd historische figuren nagemaakt van speelgoed-poppetjes. Hij wil met de figuren de geschiedenis-les leuker maken.

In de herfstvakantie zullen de poppetjes niet op school liggen, maar in het museum! De speelgoed-poppetjes worden tentoongesteld in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.