Home » Onderwijsnieuws: Online haat en poepen op school

Onderwijsnieuws: Online haat en poepen op school

Drie meisjes staan te kletsen in de toiletgroep op een middelbare school

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Helft van de leerlingen poept niet of bijna nooit op school

De helft van de leerlingen op basis- en middelbare scholen gaat nooit of bijna nooit op school naar het toilet om te poepen. Ze vinden de toiletten vaak te vies of zijn bang dat andere kinderen hen kunnen horen of ruiken, blijkt uit onderzoek van de Maag Lever Darm Stichting.

Schooljaar start met stevige impuls voor verbeteren van lezen, schrijven en rekenen

Ruim 2100 scholen krijgen met ingang van dit schooljaar extra ondersteuning voor het verbeteren van lezen, schrijven en rekenen. Met deze subsidieronde worden 650.000 leerlingen geholpen. Inmiddels krijgt 60% van alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs nu extra ondersteuning. Staatssecretaris Mariëlle Paul (Funderend Onderwijs en Emancipatie) opent vandaag het schooljaar in regio Noord bij het Linde College in Wolvega, een van de scholen die vanaf nu aan de slag gaat met het verbeteren van deze vaardigheden.

Pleidooi voor AI-richtlijn op scholen: ‘Risico’s groot, bewustzijn laag’

De Algemene Onderwijsbond (AOb) pleit voor een landelijke richtlijn voor het gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) in de klas. De onderwijsvakbond ziet dat het bewustzijn over AI bij docenten en scholen nog laag is. Ook zijn de kennisverschillen tussen scholen onderling groot wat weer leidt tot extra risico’s, aldus de AOb.

Nieuwe Zweedse overheidsrichtlijnen voor schermtijd moet ‘slaapcrisis’ onder tieners bedwingen

inds maandag heeft het Zweedse RIVM duidelijke en concrete overheidsrichtlijnen voor ouders over de gewenste schermtijd van hun kinderen. Kinderen tussen de 0 en 2 jaar oud zouden helemaal niet naar een scherm moeten turen.

Leerlingen begraven tijdscapsules met brieven en tekeningen op plek van nieuwe school

Leerlingen van de basisschool Giessen-Oudekerk hebben een tijdscapsule begraven op de plek waar hun nieuwe school wordt gebouwd. In de kokers zaten tekeningen en brieven.

Opvoedvraag: Wat doe je wanneer een schattige kleuter opeens schuttingtaal uitslaat?

Elke ouder moet op enig moment met het bijltje hakken van schelden, tieren en vloeken. Maar hoe doe je dat nu slim? Hoe stel je een grens bij schuttingtaal, zonder dat je kind op zijn kamer eindigt?

Amsterdamse mbo’ers krijgen voor het eerst een studentenkaart

Op weg naar gelijke behandeling van alle studenten krijgen Amsterdamse mbo’ers dit jaar een herkenbare studentenkaart, zodat ook zij kunnen profiteren van studentenvoordelen. En als studenten alsnog worden buitengesloten, kunnen ze terecht bij een online meldpunt.

De impact van haat op socials

‘Pleur op irritante trut’ of ‘Ik hoop dat je jezelf doodrijdt’. Zulke haatreacties zie je misschien weleens voorbijkomen op Instagram, TikTok en YouTube. Tientallen influencers zeggen dat het aantal haatcomments steeds meer wordt. NOS Stories zocht uit wat de impact hiervan is, en spraken met twee jongeren die regelmatig haatreacties plaatsen.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk
Een kledingkast van een tiener

Lied van de maand: Ik weet het niet!

Elke dag maar die vraag wat je aan moet. Soms weet je het gewoon niet! Zing mee met een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.