Home » Onderwijsnieuws: Schaduw op schoolpleinen en Roald Dahl-week

Onderwijsnieuws: Schaduw op schoolpleinen en Roald Dahl-week

Op een schoolplein is schaduw gecreëerd met behulp van schaduwdoeken

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Nergens in Utrecht is het lerarentekort groter dan in Overvecht, maar zo lost directeur Janet dat op

Het had flink wat voeten in de aarde, maar het is gelukt: na de zomervakantie staat er voor elke basisschoolklas een juf of meester. Maar dat was niet bepaald makkelijk en al helemaal niet in Overvecht, waar het lerarentekort nóg groter is dan in andere delen van Utrecht. Janet Klein, directeur van een basisschool in die wijk, lost dat probleem op een bijzondere manier op.

Aantal leden bibliotheek opnieuw toegenomen

Het aantal bibliotheekleden is voor het tweede jaar op rij gestegen. Volgens onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en de nationale bibliotheek KB waren er vorig jaar 3,6 miljoen mensen lid, 5 procent meer dan een jaar eerder.

Om volwassen te worden, is het nodig dat jongeren zelfstandig aanrommelen en fouten maken

Kan een jongen van 15 jaar met een vriend door Europa interrailen of is dat onverantwoord? In het Verenigd Koninkrijk leidde die vraag onlangs tot een hevige meningenstrijd. Die ontstond nadat de Britse tv-presentator Kirstie Allsopp trots op X had verkondigd dat haar zoon deze zomer zo’n reis had gemaakt. Vervolgens kreeg ze bericht dat maatschappelijk werk zou onderzoeken welke maatregelen ze had genomen om de veiligheid van haar kind te garanderen.

Curlingouders, sneeuwploegouders, helikopterouders: ouders zouden tegenwoordig overbeschermend zijn. Klopt dat beeld? En wat doet dat met de ontwikkeling van kinderen? ‘De psychologische zijwieltjes moeten er op een gegeven moment af.’

Op deze Bredase school wordt niet meer getrakteerd: dit doen ze nu als een kindje jarig is

In de klas klinkt gejuich, maar niet voor een traktatie. Op de Bredase basisschool Petrus & Paulus krijgen kinderen geen plastic jojootjes, stuiterballen of zakken snoep meer. De jarige Pilar mag een activiteit kiezen voor de hele klas.

Onderzoek: vwo-leerlingen betere lezers door gespreksmethode Begeleid Diep Lezen

Bij Begeleid Diep Lezen, een gespreksmethode voor 4 en 5 vwo, stellen docenten hun leerlingen vragen over opvallend taalgebruik in literaire verhalen. De methode vergroot zowel de literaire als de zakelijke leesvaardigheid van leerlingen, blijkt uit het promotieonderzoek van Mira Beukering (Vrije Universiteit). Stichting Lezen publiceert haar onderzoeksresultaten en een handleiding met de beschrijving van de gespreksmethode en een vijfdelige lessenserie.

Roald Dahl-quiz

Vandaag, op 13 september, vieren we de geboortedag van Roald Dahl. Nog steeds genieten we volop van zijn grappige, fantastische en soms een beetje griezelige verhalen. Welk personage uit zijn boeken vind jij het leukst? En … op wie lijk je wel een beetje? Ontdek het in deze les tijdens de Roald Dahl-week van 13 t/m 20 september!

Aankondiging: Vier je talenten en ontdek de kracht van diversiteit en dyslexie!

De Week van Dyslexie 2024 georganiseerd door de HOI Foundation en Dyslexie Font gaat weer van start van 1 tot 8 oktober. Kinderen, ouders, professionals, wetenschappers en dyslectici kunnen deelnemen aan diverse bijeenkomsten, workshops en online webinars over dyslexie 2.0.

‘Er is te weinig schaduw op schoolpleinen’

Op schoolpleinen zijn er te weinig plekken waar je in de schaduw kunt zitten of spelen. Daar zijn zorgen over. Het Huidfonds, een organisatie die voorlichting geeft over huidziekten en kanker, vroeg aan zo’n duizend scholen of ze iets doen tegen de zon. En de meeste scholen gaven aan dat er op hun speelplein te weinig schaduw is.

Laatste onderwijsnieuws

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk
Een meisje met gewichten in haar handen

Column: De resultaten moeten omhoog

Terwijl juf Manon met groep 8 op kamp gaat denkt ze aan de strekking van de laatste vergadering: ‘Maak havo-leerlingen van kinderen die dat niet zijn.'

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.