Home » Onderwijsnieuws: Spijbelaars en lopend naar school

Onderwijsnieuws: Spijbelaars en lopend naar school

Twee kinderen lopen naar school

Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.

Meer mensen kiezen voor de pabo: ‘Past in de tijdgeest’

Bijna 6000 studenten zijn dit collegejaar begonnen aan de pabo, en dat zijn er bijna 500 meer dan vorig jaar. Dat blijkt uit de cijfers over alle inschrijvingen op hogescholen en universiteiten, die vandaag zijn bekendgemaakt. De pabo heeft voor het eerst in jaren de grootste instroom van alle hbo-opleidingen.

Het onderwijs in de jeugdgevangenis moet beter. ‘Dat is zinvol voor de hele samenleving’

Te weinig groepsleiders, leerkrachten en praktijkruimtes. Het lukt lang niet altijd om het onderwijs aan jongeren in de jeugdgevangenis goed te organiseren. ‘Het is voor de toekomst van jongeren in een justitiële jeugdinrichting belangrijk dat ze goed onderwijs krijgen”, zei Louise Elffers, voorzitter van de Onderwijsraad. Maar daar schort het aan. Dat blijkt uit een dinsdag verschenen advies van de Onderwijsraad over het onderwijs in justitiële inrichtingen, op verzoek van de minister van Onderwijs.

Naar school fietsen of lopen belonen met korting of lootjes

Leerlingen van Westlandse scholen moeten worden beloond als ze lopend, steppend of fietsend van en naar school gaan. Met lootjes of gespaarde kortingsbonnetjes waarmee zij leuke dingen kunnen doen. Voor henzelf of voor de hele school.

Opnieuw meer meldingen van pesten en geweld op school

Op scholen in het primair en voortgezet onderwijs nemen meldingen van pesten en fysiek geweld toe. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie van het Onderwijs, die zich vooral zorgen maakt over de ernst van de meldingen.

In het schooljaar 2023-2024 registreerde de inspectie in totaal 2317 nieuwe gevallen van psychisch, fysiek of seksueel geweld. Dat is een toename van 165 vergeleken met het jaar ervoor en 574 meer ten opzichte van het schooljaar 2021-2022.

Interview: ‘Mbo’ers hebben ons schouderklopje niet nodig. Wel dat we ze op waarde schatten’

Ze vormen de ruggengraat van de samenleving, zeggen politici keer op keer. Maar in de dagelijkse praktijk kunnen mbo-afgestudeerden vaak op weinig begrip rekenen. Dat schrijft Trouw-columnist en mbo-docent Karim Amghar in zijn nieuwe boek, getiteld Maar dat begrijp jij toch niet.

Beeld Nationaal Congres Basisvaardigheden 2025

Opnieuw extra steun bij lezen, schrijven en rekenen

Vanaf deze week kunnen basisscholen en middelbare scholen opnieuw subsidie aanvragen om leerlingen beter te leren lezen, schrijven en rekenen. Deze subsidie wordt sinds eind 2022 beschikbaar gesteld door het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap (OCW), en daarmee zijn inmiddels al ruim 1,5 miljoen leerlingen bereikt. Met deze laatste subsidieronde wil het ministerie dat nog eens 1 miljoen leerlingen extra ondersteuning krijgen om de basisvaardigheden te versterken. Het streven is om in totaal 95% van alle leerlingen in het primair en voortgezet onderwijs te bereiken. Om blijvend te kunnen werken aan betere lees-, schrijf- en rekenvaardigheden, komt er vanaf 2027 een nieuwe vorm van bekostiging die de subsidie vervangt: de gerichte bekostiging.

Flink meer spijbelaars op middelbare scholen, wel minder boetes aan ouders uitgeschreven

Het aantal leerlingen op middelbare scholen in Alphen en Nieuwkoop dat spijbelt, is afgelopen schooljaar flink toegenomen vergeleken met een paar jaar eerder. Ook zijn er meer leerlingen die een les skippen vlak voor een vakantie. Toch zijn er minder processen-verbaal uitgeschreven.

Deze 6 boeken maken kans op de Kinderjury-prijs

Wat zijn de leukste kinderboeken van het jaar? Binnenkort kan daar weer op gestemd worden. Deze week zijn 12 boeken bekendgemaakt die kans maken op de prijs van de Kinderjury.

Laatste onderwijsnieuws

Een tiener die moeite heeft met haar concentratie

Herken jij meiden met ADHD?

ADHD komt bij meiden net zo goed voor als bij jongens, maar wordt veel minder vaak herkend. Hoe krijg je deze leerlingen in het vizier? 

Bekijk
Omslag Charlie Cardboard en het kartonmysterie

Charlie Cardboard en het kartonmysterie

Charlie van 10 kan alles maken van karton. Zelfs een rolstoel, voor zijn bijzondere vriend meneer Serebeen. Maar dan blijkt het karton op.

Bekijk
Omslag De zomer die alles was

De zomer die alles was

Een verhaal over volwassen worden, omgaan met problemen en afscheid nemen.

Bekijk
Omslag Avonturen onder het maaiveld

Avonturen onder het maaiveld

Onder de aarde is een hele wereld verborgen. Duizenden kleine beestjes en organismen leven in de grond en zorgen ervoor dat deze vruchtbaar wordt en blijft.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.