Tussen de honderden nieuwsberichten die wekelijks voorbijkomen, zitten ook regelmatig onderzoeken, actualiteiten of beslissingen die invloed kunnen hebben op het onderwijs of je kunnen inspireren. Onderwijs van Morgen zet het onderwijsnieuws van deze week voor je op een rij.
Zorgen over niveau Nederlands muziekonderwijs, ‘aanwas jong talent stagneert’
Het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) maakt zich zorgen om het niveau van het muziekleven in Nederland. Steeds meer muziekscholen sluiten hun deuren doordat gemeenten bezuinigen op cultuur. Dat heeft ook gevolgen voor muziekverenigingen en conservatoria. Er worden steeds minder Nederlandse muziekstudenten aangenomen omdat hun niveau te laag is, stelt het LKCA.
Wereldbekend strandbeest van Theo Jansen krijgt een plekje in een middelbare school
Middelbare school het Maris College in Den Haag krijgt een bijzonder kunstwerk cadeau. De school krijgt een van de wereldbekende strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen. Het bewegende werk, een strandbeest genaamd de Animaris Mulus, komt te hangen in een van de lokalen van de school.
Nationale Docentencongres natuur- en scheikunde
Kunstenaar Theo Jansen is keynote spreker op het 6e Nationale Docentencongres natuur- en scheikunde op 7 februari.
Op deze dag kun je kiezen uit diverse inspirerende workshops, masterclasses en presentaties geschikt voor natuurkunde- en scheikunde docenten en TOA’s op alle lesniveaus, zowel in de onder- als bovenbouw. Neem ook een kijkje achter de schermen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, een prachtige locatie waar het mediamuseum is gevestigd.
Kinderen groente laten eten? Bij de schoollunch lukt dat prima
Op Nederlandse basisscholen is het gebruikelijk dat kinderen een eigen broodtrommeltje meebrengen. ‘Bij grote groepen is de inhoud vrij eenzijdig en ongezond’, zegt onderzoeker Frédérique Rongen (33) van de Vrije Universiteit (VU). ‘Witbrood met chocoladepasta en zo.’ Groente en fruit krijgen de meeste kinderen sowieso al onvoldoende binnen. Maar er gloort hoop. Wanneer kinderen op school een gezonde lunch voorgeschoteld krijgen, dan werkt de overgrote meerderheid die met smaak naar binnen.
Niks saai profielwerkstuk, Mariëlle en Nox schreven een toneelvoorstelling
Samen met Mariëlle Giezen (17) werkte Nox (16) een jaar lang aan het toneelstuk Fosziel. ‘Marielle en ik houden allebei heel erg van acteren, van toneel. We zitten allebei al heel lang bij verschillende theatergroepen.’
Een toneelstuk schrijven, audities houden, repeteren, een geschikt theater vinden, er kwam best wat bij kijken. ‘Ik had echt niet verwacht dat het zo groot ging worden en dat we een hele zaal zouden regelen. Ik dacht dat we gewoon op school ergens zouden staan’, lacht Nox. ‘Een jaar later is het eindelijk zover! De zenuwen zijn er wel.’
‘Jongeren diep geraakt door polarisatie’
Polarisatie raakt Nederlandse jongeren diep. 64 procent van hen vindt dat groepen mensen tegenover elkaar worden gezet. Dat blijkt uit een peiling van UNICEF Nederland onder ruim duizend jongeren tussen de 10 en 18 jaar.
In Nederland voelen bijna 110.000 jongeren zich buitengesloten door discussies over migratie, discriminatie en de oorlog in Gaza. 87 procent van hen zegt dat dit gevoel het afgelopen jaar is toegenomen. 43 procent van de jongeren voelt zich verdrietig door heftige discussies in de samenleving. Veel jongeren ervaren door dit gevoel van uitsluiting emoties als boosheid, irritatie en onverschilligheid.
Onaangekondigd inspectiebezoek draagt niet bij aan sterker toezicht
Het onaangekondigd inspectiebezoek heeft geen meerwaarde en per 1 augustus 2025 handhaaft de inspectie de standaard OP0, dit en meer blijkt uit de Kamerbrief versterking toezicht funderend onderwijs.
Hoe is het om een voetballer als meester te hebben?
‘s Ochtends stond meester Bram van basisschool De Bonte Vlinder in Den Haag nog gewoon voor de klas. Maar ‘s avonds kwam hij samen met zijn ploeg de Rijnsburgse Boys in actie tegen profclub Feyenoord!