Home » Onderwijstips april 2020

Onderwijstips april 2020

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Gezien de huidige crisis rondom het Coronavirus, focussen we ons in deze editie van Onderwijstips op bijzondere boeken die recent zijn verschenen of zullen gaan verschijnen. Heb jij ook nog een goede boekentip die niet mag ontbreken?

Lesson Study

Kathleen Bodvin & Katelijne Barbier | Verkrijgbaar vanaf 27 maart
Wil jij jouw onderwijs nog beter afstemmen op je leerlingen? Wil je samen met jouw collega’s aan de slag als onderzoeker in de eigen klaspraktijk? Bekijk lesgeven eens door een andere bril en start met Lesson Study. Deze methode heeft internationaal zijn meerwaarde bewezen. In het schooljaar 2018-2019 gingen drie lerarenteams uit het lager onderwijs en drie lerarenteams uit het secundair onderwijs aan de slag met de Lesson Study-methodiek. In het kader van het project TALENT werd de focus gelegd op cognitief begaafde leerlingen. Op basis van hun intensieve praktijkervaringen en in lijn met wat werkt in de praktijk schreven de auteurs dit boek. Het zit vol met nuttige aanbevelingen en tools voor het uitvoeren van een Lesson Study.

Beelddenkers, als kwartjes vallen…

Natasja Esmeijer | Verkrijgbaar vanaf 3 april
Hoe kan het dat zo veel kinderen met een enorme potentie niet meekomen in het onderwijs? Dat ze vastlopen, onderpresteren of – in het ergste geval – ziek en gefrustreerd helemaal niet meer naar school gaan? Ongeveer een op de vijf kinderen is beelddenker en heeft een compleet andere manier van denken en leren dan waar we in het onderwijs vanuit gaan. Natasja Esmeijer brengt in het boek Beelddenkers, als kwartjes vallen…. op toegankelijke wijze, recent wetenschappelijke onderzoek hierover bijeen. Aangevuld met adviezen en oefeningen voor zowel ouders als leerkrachten, vormt het een compleet naslagwerk voor iedereen die beelddenkers beter wil begrijpen.

Bananenschillen op school

Marald Mens | Verkrijgbaar vanaf 6 april
Iedere dag doe je als leerkracht, ib’er of directeur je best om goede inschattingen te maken en de juiste beslissingen te nemen. Daarbij ga je ervan uit dat je als professional kunt vertrouwen op je denken en je intuïtie. Maar is dat wel terecht? In Bananenschillen op school neemt neuropsycholoog Marald Mens je mee in de wereld van die mentale uitglijders. Je komt te weten hoe ze ontstaan, hoe ze onbewust ons denken en handelen sturen en wat de nadelige gevolgen daarvan kunnen zijn voor je leerlingen, hun ouders, of je collega’s.

De startende leraar

Johan de Wilde | Verkrijgbaar vanaf 10 april
‘Leraar is het mooiste beroep ter wereld’, is iets wat je mensen in het onderwijs vaak hoort zeggen. 70 miljoen mensen oefenen dit mooie beroep wereldwijd uit, velen willen het later worden, maar tegelijk stopt een grote groep binnen de eerste vijf jaar van hun carrière. Dit boek helpt de startende leraar op weg. Elk hoofdstuk begint met de casus van een leraar die ergens op een carrièrekruispunt staat, iemand met professionele troeven, die meer of minder warmloopt voor aspecten van zijn loopbaan. De gouden formule om leraar te worden en te blijven is hierin de leidraad.

1 + 1 = 11

Tjip de Jong | Verkrijgbaar vanaf 14 april
Tjip de Jong legt in deze bundeling van zijn onderwijsblogs uit NRC Handelsblad onderwijsvernieuwingen langs een kritische meetlat. Hij maakt onderscheid tussen oppervlakkige hypes en betekenisvolle verbeteringen in de klas. Dit doet hij met oog voor de dagelijkse praktijk, no-nonsense en met tal van grappige en vaak confronterende voorbeelden. Met QR-codes naar relevante podcasts en filmpjes op YouTube. Wanneer is vernieuwing zinvol en wanneer ook vooral niet? En als kinderen steeds slechter rekenen en schrijven dan moeten we dat toch eerst aanpakken?

Heb jij ook nog een goede leestip die niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.