Home » Onderwijstips december 2015

Onderwijstips december 2015


Onderwijs van Morgen selecteert maandelijks de cursussen, congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder andere de nieuwe versie van BoekTweePuntNul, het BETT congres in Londen en het boek ‘Wij zijn gedrag’ van Henk Weymeis.

BoekTweePuntNul: versie 3
In 2012 kwam de laatste versie van het inspiratieboek BoekTweePuntNul uit: een bronnenboek met daarin korte en heldere uitleg over 172 web 2.0- en sociale media-tools. Sindsdien is er alweer veel veranderd op het gebied van sociale media en digitale tools om de lessen mee te verrijken. Om die reden brachten de initiatiefnemers een nieuwe versie van het boek uit: versie 3 dus. Een groot deel van de co-auteurs heeft opnieuw meegewerkt door het eigen onderwerp te actualiseren of door over een geheel nieuw onderwerp te schrijven. Daarnaast hebben ook 64 nieuwe auteurs een bijdrage geleverd aan het inspiratieboek. Ga naar deze pagina voor meer informatie.

Studiedag: Jongens begrepen!
2 december – Cultuur- en congrescentrum Antropia, Driebergen-Zeist
De afgelopen jaren is de onderwijsachterstand van jongens gegroeid. Jongens zijn visueel ingesteld en beweeglijk, zoeken de grens op en leren door te onderzoeken. Het onderwijs is echter talig ingesteld en vraagt vaak een lange concentratieboog van leerlingen. Hoe sluit u in uw uitleg en instructie aan bij de voorkeur van jongens? En hoe creëert u een veilige én uitdagende omgeving waarbinnen jongens tot leren kunnen komen? Tijdens de studiedag ‘Jongens begrepen!’ komen deze en meer vragen aan bod. Download hier het programma en bezoek de website voor meer informatie.

Boek: Onderwijs voor de 21e eeuw
‘Ons onderwijs is voortreffelijk, maar het werkt niet even goed voor alle leerlingen. Hoe kan ons onderwijs ervoor zorgen dat alle leerlingen zich volwaardig ontwikkelen en zich goed voelen op school? Wat is de rol van de leraar? En wat is de rol van ouders? En moeten we nu massaal computers en tablets in onze klassen invoeren? Dit boek, geschreven door lerarenopleider Kris van den Branden, biedt een antwoord op de grote vragen over het onderwijs van de 21ste eeuw. Geschreven in een heldere taal, opgefrist met concrete ideeën uit de onderwijspraktijk en overgoten met een stevige dosis optimisme.’ Verkrijgbaar vanaf 27 november 2015.

Congres: BETT Londen
20/23 januari 2016 – Excel Londen
De BETT show in Londen is de grootste jaarlijkse vakbeurs voor informatietechnologie in het onderwijs. Van 20 tot en met 23 januari 2016 is deze beurs weer het epicentrum van de nieuwste ontwikkelingen. Naast ‘de markthal’ waar de nieuwste producten en diensten zijn te bewonderen, wordt er voor docenten en onderwijsprofessionals een scala aan topconferenties, sessies en workshops georganiseerd. Het programma is onwaarschijnlijk uitgebreid. Ga naar de website voor een volledig overzicht van onder meer de workshops, seminars, awards en presentaties.

Boek: Wij zijn gedrag
‘Wij zijn gedrag’ van Henk Weymeis is geschreven voor iedereen met interesse voor wetenschap en schoolpraktijk, en dient als protocol bij het opbouwen van een stevig zorgbeleid op school. Na een inleidend gedeelte volgt een eerste deel psychologie over mens en omgeving. Om dit luik pedagogisch te kunnen begeleiden en te implementeren op school hebben de auteurs het over kwaliteitszorg (handelingsgericht werken) en het motiveren van het schoolteam tot verandering. Vervolgens maken ze een analyse van het huidige onderwijs inzake ‘gedrag’. In het laatste deel vertalen ze deze missie in een concreet zorgbeleid: ‘Time-In’ op school. Naast het theoretisch protocol komen hier praktijkvoorbeelden vanuit de school zelf aan bod en bespreken de auteurs enkele recente onderzoeksresultaten. Bezoek de website van de uitgeverij voor meer informatie.

Heeft u ook nog een tip of suggestie die in dit overzicht niet mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kledingkast van een tiener

Lied van de maand: Ik weet het niet!

Elke dag maar die vraag wat je aan moet. Soms weet je het gewoon niet! Zing mee met een liedtekst, een ingezongen lied, een karaokeversie.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.