Home » Onderwijstips december 2018

Onderwijstips december 2018

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de werkconferentie Morgen gaan we differentiëren en de beurs OnderwijsInzicht. Zit er iets voor jou tussen of heb je een suggestie? Laat het ons weten!

Morgen gaan we differentiëren

Werkconferentie | 11 december | Van Maerlant, Den Bosch
Op 11 december 2018 organiseert Leerling 2020 in Den Bosch een bijeenkomst over differentiëren in de klas. Doel van deze bijeenkomst is om te proeven aan en te oefenen met differentiëren in de klas zodat je naar huis gaat met praktische handvatten die morgen toegepast kunnen worden. Ga in gesprek met ervaren docenten over hoe zij differentiëren in de praktijk brengen. En ga onder begeleiding van experts zelf aan de slag. In de workshops werk je met je eigen lesmateriaal, zodat je dit de volgende dag meteen in de les kunt toepassen. Bekijk de terugblik op een eerder georganiseerde werkconferentie ‘Morgen gaan we differentiëren’ en meld je aan voor de bijeenkomst in december.

OnderwijsInzicht

Beurs | 18 januari | Jaarbeurs, Utrecht
Kennisnet organiseert samen met de PO-Raad en de VO-raad, in samenwerking met SIVON, OnderwijsInzicht. In een dag praten ze je bij over innoveren en ict in het onderwijs.  Deskundigen en onderwijscollega’s gaan in op actuele ontwikkelingen, geven verhelderende analyses en laten je zien wat ict-innovaties voor jouw onderwijsorganisatie kunnen betekenen. Een goede inkoop van ict is hierbij belangrijk. Na dit congres kun je direct aan de slag met alle praktische informatie en tips. Bezoek voor meer informatie de website van Kennisnet.

Beeldkraken

Project
Het project Beeldkraken heeft als doel om jongeren beter om te leren gaan met de beeldcultuur waarin ze opgroeien. Op de website staan modules met allerlei verschillende thema’s voor het niveau van bovenbouw in het po tot aan de bovenbouw van het vo. Bij iedere afbeelding, afkomstig uit de afbeeldingencollectie van Atlas van Stolk, staan vragen om jongeren kritisch te leren kijken. Naast deze vragen zijn er bij iedere afbeelding verwerkingsopdrachten en verdiepingsopdrachten die aansluiten bij de vakken geschiedenis, ckv, maatschappijleer of Nederlands. Op deze manier kan kritisch kijken gemakkelijk én gratis toegepast worden bij al bestaande vakken.

Basisschooladvies

Online-simulatie
Welk basisschooladvies geven we Roos mee? En naar welke brugklas gaat Sem? En vooral: wat weeg je als leraar van groep 8 mee bij die keuze – bewust of onbewust? Leraren die dat willen ontdekken, kunnen nu de interactieve simulatie Basisschooladvies spelen. De online simulatie is anoniem en duurt ongeveer 15 minuten. Na afloop krijgt de leraar feedback over en tips bij de eigen manier van adviseren. Dit kan een mooie aanleiding zijn voor een gesprek met collega-leerkrachten. Ook kan het bijvoorbeeld deel uitmaken van een studiemiddag.

Millennial Mindfuck.

Radiotalkshow
Keuzestress, Tinder-dates, binge-watching, burn-out, zzp, Instagram, like, like, superlike! Welkom in de wereld van de millennial. Als we alle selfies mogen geloven gaat het geweldig met ons, maar is dat ook echt zo? Wat zegt deze buitenkant over onze binnenkant? Zijn we werkelijk zo narcistisch? Daarover praat Malou Holshuijsen met psycholoog Thijs Launspach, documentairemaker Emma Westerman en jongerencoach Aik Kramer in aflevering #17 van de nieuwe radiotalkshow Millennial Mindfuck. van BNNVARA.

Heb jij nog een tip die in dit artikel niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.