OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. In deze editie van Onderwijstips onder meer de Dag van de Cultuureducatie, het docentencongres van Leerling 2020 en Dé Gamification Conferentie 2017.
Dag van de Cultuureducatie
Congres | woensdag 8 maart, Ede
Vakoverstijgend werken, vakintegratie, werken in kennisdomeinen, ruimte voor talent… De Dag van de Cultuureducatie staat helemaal in het teken van ‘Leren combineren’. Het programma bestaat uit meer dan dertig colleges, workshops en interactieve presentaties. Je kiest zelf wat het beste aansluit bij je vragen of wensen. Daarnaast deelt onderwijsexpert Claire Boonstra haar expertise over onderwijsvernieuwing, het leren van morgen en wat volgens haar het doel van onderwijs moet zijn. Met zijn betoog over het waarom en hoe van samenhang in het onderwijs wil Barend van Heusden bijdragen aan een betere onderbouwing ervan. Het congres is gericht op iedereen die betrokken is bij cultuureducatie. Bezoek voor meer informatie de website van het LKCA.
Docentencongres Leerling 2020
Congres | donderdag 9 maart, Hilversum
Werk jij als docent in het voortgezet onderwijs en wil je meer weten over wat er mogelijk is op het gebied van gepersonaliseerd leren al dan niet met ict? Bezoek dan het docentencongres van Leerling 2020 op donderdag 9 maart 2017. Tijdens het congres komen de volgende thema’s aan bod: differentiëren in de les; ict-tools/middelen in de les; gepersonaliseerd leren, hoe begin ik?; de docent als didactische coach, en; hoe krijg ik mijn collega’s mee in de verandering? Deelname is gratis. Bezoek voor meer informatie de website van Leerling 2020.
LOF Open Lab
Lerarenlab | woensdag 22 maart, Etten-Leur
Wil je als leraar sparren of meedenken over een vernieuwend initiatief binnen het onderwijs? Of heb je hulp nodig bij het ontwikkelen van een pril idee, mogelijk in de vorm van een aanvraag bij het LerarenOntwikkelFonds? Het LOF ondersteunt leraren die werken aan een eigen initiatief om het onderwijs te ontwikkelen en te verbeteren. Of wellicht heb je gewoon behoefte aan inspiratie door vernieuwende collega’s! Afhankelijk van vraag en aanbod van de aanwezigen zullen telkens verschillende vernieuwingsthema’s de revue passeren. Ook voor starters in het onderwijs is het Open Lab interessant. Bezoek voor meer informatie de website van de Onderwijscoöperatie.
Dé Gamification Conferentie 2017
Conferentie | zaterdag 25 maart, Den Bosch
Mission Start is op zaterdag 25 maart met Dé Gamification Conferentie 2017 voor de tweede keer te gast op het Koning Willem I College te ‘s-Hertogenbosch. Het thema van de conferentie is ‘Hello Future!’, waarmee de dag in het teken staat van het omarmen van de toekomst. Met behulp van gamification kun je je eigen onderwijs herontwerpen, aantrekkelijker en effectiever maken. Er zijn drie programmalijnen met keynotes en workshops geprogrammeerd: Games, Technology en Design. De conferentie is voor docenten en ontwikkelaars, maar ook onderzoekers, adviseurs en managers uit alle sectoren van het onderwijs zijn welkom om deel te nemen. Studenten van Pabo’s, lerarenopleidingen en Onderwijskunde zijn ook uitgenodigd. Bezoek voor meer informatie de conferentiewebsite van Mission Start.
VO-Congres 2017
Congres | donderdag 30 maart, Nieuwegein
Leiderschap is cruciaal! Zeker in het onderwijs, waar het niet gaat om zaken en papieren maar alles draait om de interactie tussen mensen en hun manieren. Goed leiderschap zorgt voor professionele groei en bloei van mensen op de verschillende niveaus in de school. Het 10e VO-congres op donderdag 30 maart 2017 staat in het teken van leidinggeven aan verandering. Hoe ziet (goed) leiderschap eruit, nu en in de toekomst? Bezoek de website van de VO-Raad voor meer informatie.
Heb jij een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.