Home » Onderwijstips maart 2020

Onderwijstips maart 2020

Maandelijks selecteert OVM de congressen, boeken en andere onderwijstips die voor jou als leraar of docent de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer Lezen Centraal 2020, de nieuw te verschijnen boeken 1+1=11 en Maken in de klas en de informatieve website Scholenopdekaart.nl. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten!

Lezen Centraal 2020

Congres | woensdag 1 april | Verkadefabriek, ’s-Hertogenbosch
Op 1 april 2020 houdt Stichting Lezen haar jaarlijkse congres Lezen Centraal. Het congres heeft als thema De doorgaande leeslijn en vindt plaats in de Verkadefabriek in ’s-Hertogenbosch. Deze dag staat volledig in het teken van De doorgaande leeslijn: de leesontwikkeling van 0 – 20 jaar. Tijdens dit congres maakt het publiek voor het eerst kennis met deze nieuwe doorgaande leeslijn. Onder leiding van dagvoorzitter Ӧzcan Akyol gaan deelnemers en sprekers het gesprek aan over de vele facetten van effectieve leesbevordering thuis, in de kinderopvang en in het onderwijs voor 0- tot 20-jarigen.

1+1=11

Onderwijsboek | Tjip de Jong | €15,- | verschijnt 31 maart 2020
Tjip de Jong legt in deze bundeling van zijn onderwijsblogs uit NRC Handelsblad onderwijsvernieuwingen langs een kritische meetlat. Hij maakt onderscheid tussen oppervlakkige hypes en betekenisvolle verbeteringen in de klas. Dit doet hij met oog voor de dagelijkse praktijk, no-nonsense en met tal van grappige en vaak confronterende voorbeelden. Met QR-codes naar relevante podcasts en filmpjes op YouTube. Wanneer is vernieuwing zinvol en wanneer ook vooral niet? En als kinderen steeds slechter rekenen en schrijven dan moeten we dat toch eerst aanpakken? Je kunt het boek hier alvast reserveren.

Werkdruk in het onderwijs

Videoserie | online te bekijken
Werkdruk, wat is dat eigenlijk? Shauna Plompen, docent omgangkunde in het mbo, hoort het veel om zich heen maar had en nooit echt last van. Tot een aantal weken geleden: ‘Heeft het met mijn studie te maken? Klopt mijn jaartaak wel? Ik ben een enthousiaste docent en door mijn bevlogenheid heb je toch geen werkdruk? Ik weet het eigenlijk niet zo goed, dus ik vind het tijd om op onderzoek uit te gaan. Wat is het? Hoe zien wij dat? Is het voor mij hetzelfde als voor een ander? En hoe ga je er dan mee om?’ In deze videoserie gaat Shauna op zoek naar antwoorden.

Scholen op de kaart

Informatieve website | Scholenopdekaart.nl
Op scholenopdekaart.nl presenteren scholen zichzelf. Dit doen ze door toelichtingen te schrijven bij betrouwbare gegevens afkomstig van erkende partijen als DUO en de Inspectie van het Onderwijs, én door zelf unieke informatie toe te voegen. Bijvoorbeeld over wat de school uniek maakt en wat leerlingen en ouders van de school vinden. De website helpt ouders bij de keuze voor een school voor hun kind. Maar ook veel onderwijsprofessionals zijn benieuwd hoe het ervoor staat met de kwaliteit van de scholen in hun omgeving. Scholenopdekaart.nl wordt ontwikkeld door de PO-Raad en VO-raad in samenwerking met Kennisnet.

Docentenmiddag gender in de klas

Nascholing | Tropenmuseum | 19 maart 2020
In elke klas zit gemiddeld één leerling die zich niet thuis voelt in het hokje ‘jongen’ of ‘meisje’. Toch wordt er niet veel over genderidentiteit gesproken. Op donderdag 19 maart 2020 organiseert het Tropenmuseum n.a.v. de tentoonstelling What a Genderful World een middag vol inspiratie en praktische tips over gender voor het onderwijs. De Transketeers geven een korte introductie op het onderwerp gender en bieden handvatten om gendervraagstukken bespreekbaar te maken in de klas. In een creatieve workshop breng je je eigen gender in beeld. In de rondleiding door What a Genderful World ontdek je hoe het beeld dat jij zelf hebt over jongens en meisjes cultureel bepaald is. Meer informatie.

Maken in de klas

Handboek voor leraren | Astrid Poot | €25,- | verschijnt 6 april 2020
Maken in de klas staat boordevol aanstekelijke voorbeelden van leraren en projecten die maken succesvol koppelen aan taal, techniek, kunst en natuurwetenschappen en het zo een goede plek in het curriculum geven. Aangevuld met inspirerende tekeningen, foto’s en verhalen is Maken in de klas een boek dat de leraar helpt om concreet met maakonderwijs aan de slag te gaan op een manier die bij haar of hem past. Je kunt het boek hier alvast reserveren.

Heb jij nog een onderwijstip die in dit rijtje niet mag ontbreken? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.