Home » Onderwijstips mei 2016

Onderwijstips mei 2016

OVM selecteert maandelijks de congressen, boeken en andere evenementen die voor u als docent de moeite waard zijn. In deze editie van ‘Onderwijstips’ onder meer het ‘Handboek voor leraren’ en het professionaliseringsevenement ‘Leraren maken het verschil: De Superschool’.

Oproep Kennisnet auteursrecht

10 mei – Kennisnet, Zoetermeer
Kennisnet zoekt schoolbestuurders en docenten uit het primair en voortgezet onderwijs die willen meedenken over een nieuwe publicatie over auteursrecht en intellectueel eigendom voor po en vo. De publicatie gaat in op vraagstukken over het gebruik van eigen materiaal, en hergebruik en aanpassen van materiaal van anderen. Aan deelnemers wordt tevens gevraagd om mee te lezen bij het samenstellen van de publicatie. Kennisnet maakt de publicatie in samenwerking met het Doorbraakproject Onderwijs & ICT.

Het gebruik van materiaal uit verschillende bronnen brengt nieuwe juridische vragen met zich mee. In hoeverre mag je dat materiaal aanpassen? En ben je dan ook verplicht om het opnieuw te delen? Waar moet je aan denken als je docenten vraagt om zelf materiaal te ontwikkelen? De publicatie, die in het derde kwartaal van 2016 verschijnt, zal hierop antwoord geven. De reiskosten van deelnemers worden vergoed. Wilt u meedoen aan deze sessie? Meld u dan voor 2 mei aan bij Arjan Geurts (ketenadviseur Doorbraakproject Onderwijs & ICT) via het e-mailadres: a.geurts@doorbraakonderwijsenict.nl.

Congres: Google Education Summit

6 en 7 mei – Ashram College, Alphen aan de Rijn
Op 6 en 7 mei vindt op het Ashram College in Alphen aan de Rijn een Google Education Summit plaats. Deze dag wordt speciaal georganiseerd voor scholen en docenten die Google Apps for Education willen implementeren. Hoofdthema van de dag is de didactische implementatie van Google Apps in uw onderwijs. Gedurende de dag komen in interactieve sessies verschillende tips en suggesties aan bod. Zo leert u uw lessen versterken met de verschillende toepassingen. Het evenement is geschikt voor po, vo en het hoger onderwijs. Ga voor meer informatie naar de congrespagina.

Handboek voor leraren

Hoe word je een goede leraar? Handboek voor leraren sluit aan bij de generieke kennisbasis waarover elke startende leraar moet beschikken. Naast de belangrijkste basisprincipes van het lesgeven, biedt de uitgave inzicht in de processen die ten grondslag liggen aan de praktijk van alledag. In het Handboek voor leraren vind je de basis die nodig is om een succesvolle leraar te worden. In het eerste deel staan de leerpsychologietheorieën en de didactiek die daarop is afgestemd centraal. Deel twee bespreekt de relatie tussen de leraar en de leerling. In deel drie beschrijven de auteurs het Nederlandse onderwijssysteem met onderwerpen zoals de schoolorganisatie, de schoolcultuur en de verschillende schooltypes. Deel vier ten slotte, gaat in op de persoonlijke en professionele ontwikkeling van leraren.

Leraren maken het verschil!

25 mei – Beatrixtheater/Jaarbeurs, Utrecht
Eind mei vindt in het Beatrixtheater/Jaarbeurs in Utrecht het professionaliseringevent ‘Leraren maken het verschil! – De Superschool’ plaats. Deze dag staat in het teken van de ideale school. Een school waarin het werk u energie oplevert in plaats van energie kost. Tijdens het veelzijdige programma gaat Eric van ‘t Zelfde (bekend van ‘Superschool’ NPO Tegenlicht) in op uw rol als docent en hoe u samen met uw schoolleider en collega’s een Superschool kan creëren. Daarnaast neemt trendwatcher Adjiedj Bakas u mee in de toekomst van het onderwijs en vertelt Wouter Siebers (Leraar van het Jaar 2015) wat de rol van de van de leraar in een ‘superschool’ kán zijn. Ga voor het hele programma naar de website van het event.

Heeft u een tip of suggestie die niet in dit lijstje mag ontbreken? Laat dan een reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

staand vergaderen

8 tips: Anders vergaderen

Sluipt de sleur soms stiekem in jullie vergaderingen? Werken jullie altijd maar routinematig de agenda af? Doe nieuwe inspiratie op met deze tips om anders te vergaderen.

Bekijk

Waarom schrijven met de hand goed is

In onze digitale wereld wordt schrijven steeds vaker vervangen door typen. Als dat de toekomst is van kinderen, waarom leren we ze dan nog steeds schrijven? Wat doet schrijven met een kind? Waarom is het belangrijk voor de motoriek? We geven vier argumenten waarom een toetsenbord het schrift nooit helemaal mag vervangen. Hoe maak jij […]

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.