Home » Onderwijstips september 2020

Onderwijstips september 2020

Maandelijks selecteert OVM congressen, boeken, leuke weetjes en andere onderwijstips die voor jou als leraar de moeite waard zijn. Met deze maand onder meer de Kinderboekenweek, de Boekenweek voor Jongeren en een webinar ‘Lezen om te begrijpen’. Heb jij ook nog een goede tip? Laat het ons weten!

Boekenweek voor Jongeren (18 t/m 27 september)

De Boekenweek voor Jongeren staat in het teken van ‘in een boek kan het wel’. In een boek kunnen jongeren in iedere wereld stappen, wanneer ze maar willen. De gratis bundel 3PAK, scholentournee Literatour en de prijs voor het Beste Boek voor Jongeren bieden verhalen die aansluiten bij hun belevingswereld. Zo (her)ontdekken jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het mbo het plezier in lezen. Lees ook ‘In een boek kan het wel’ – Boekenweek voor Jongeren 2020

Kun je wegrennen uit een nachtmerrie?

Jacht | Cis Meijer | €15,- | verschenen: 25 augustus 2020 | Vanaf 13 jaar
Kun je niet wachten op 3PAK? Dan kunnen je leerlingen alvast gaan lezen in Jacht van Cis Meijer:

Op de computer van haar docent probeert Sam haar cijfer aan te passen. Diezelfde dag breekt er brand uit op school. De politie vermoedt kortsluiting, maar Sam twijfelt. Ze gaat op onderzoek uit, vooral ook omdat haar docent, ernstig gewond, in coma ligt. Dan ontvangt Sam een dreigbrief; iemand zet haar zwaar onder druk. Een paar dagen later vertrekt haar klas naar de Duitse bossen voor een dropping met een ritueel. Al snel verandert de reis in een onheilspellende nachtmerrie: Sam voelt zich opgejaagd. Heeft iemand reden om haar uit de weg te ruimen?

En toen? Kinderboekenweek (30 september t/m 11 oktober)

Tijdens deze Kinderboekenweek gaan we terug in de tijd. Boeken brengen geschiedenis tot leven, waardoor de wereld van vroeger tastbaar wordt. Lees spannende verhalen over ridders, verplaats je in oorlogstijd of kom van alles te weten over de Oudheid. Je hebt geen tijdmachine nodig om andere tijden te ontdekken. Verken alle werelden van toen door het lezen van boeken!

Denktekenen: 45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten

Wat is macht of vrijheid, je ziel, de tijd, het nu? Een simpel antwoord is op zulke vragen natuurlijk best te geven. Toch wil je kinderen meer leren dan een definitie. Het filosofische denkspel Denktekenen van Fabien van der Ham helpt kinderen om op een speelse manier hun eigen antwoorden te vinden.

Fabien van der Ham is gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. “Tekenen heeft een voordeel ten opzichte van praten”, zegt Van der Ham. “Tijdens het tekenen denk je op een andere manier dan wanneer je praat.” Na het tekenen kun je met de kinderen verder filosoferen met de denkvragen en de uitspraken van andere kinderen die bij de tekenopdrachten staan. Denktekenen is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar. Kijk voor meer informatie op filosovaardig.nl.

Webinar van Malmberg: Lezen om te begrijpen

Leesvaardigheid speelt een belangrijke rol bij het leren van nieuwe kennis. Maar hoe help je leerlingen om teksten over geschiedenis of aardrijkskunde beter te begrijpen? In de training Lezen om te begrijpen, gegeven door Johan van Driel (Universiteit van Amsterdam, Ichthuscollege), krijg je aan de hand van verschillende voorbeelden concrete handvatten om leesopdrachten te ontwikkelen en toe te passen in de les.

Prinsjesdag 2020

Om scholieren te leren over de inkomsten en uitgaven van de Rijksoverheid, maakt het ministerie van Financiën ieder jaar de Miljoenennotaposter. Deze kun je in de les gebruiken. Ook vind je op de site van de rijksoverheid meer informatie over de geschiedenis van belastingen en verschillende inhoudelijke video’s.

Duurzaam Koken op School

De aandacht voor duurzaamheid groeit. Minder vlees, meer biologisch eten, slimmer inkopen, minder weggooien. Ook kinderen en jongeren zijn zich daar steeds meer van bewust. Een van de initiatieven op dit gebied zijn de workshops Duurzaam Koken op School die binnenkort starten. Basis- en middelbare scholen kunnen vanaf 1 september subsidie aanvragen voor deze workshops via www.jonglereneten.nl. De workshops zijn geschikt voor de hogere groepen van de basisschool en het voortgezet onderwijs.

Dit wist je vast nog niet

De gemiddelde fietsafstand tot de dichtstbijzijnde basisschool is 0,6 kilometer, dat is 0,1 kilometer minder dan met de auto. In de Utrechtse gemeente Eemnes is het verschil tussen fiets en auto het grootst, met 0,4 kilometer in het voordeel van de fiets. Op wijkniveau zijn de verschillen tussen de afstand met de fiets en auto het grootst in Lelystad (bron: CBS).

Ben je gek op dit soort feitjes of wil je meer weten over nabijheidsstatistiek in het algemeen, kijk dan eens in deze brochure van het CBS.

Heb je ook een goede tip voor september? Deel hem met ons via het reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen boekentips Engels december

Boekentips Engels december

De winter komt om de hoek kijken, dus we kunnen wel wat hartverwarmende of juist ijskoude verhalen gebruiken om deze tijd goed door te komen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.