Home » OnzeLes: beoordeel je docent met een app

OnzeLes: beoordeel je docent met een app


Hoe mooi zou het zijn als tweeënhalf miljoen leerlingen actief meedenken over de verbetering van lessen in Nederland?
Met de gratis app OnzeLes is dat mogelijk. Leerlingen kunnen er hun docenten laagdrempelig en op constructieve wijze mee voorzien van feedback. Met deze feedback kunnen docenten in gesprek over de leskwaliteit.

De app is een van de tien recent gepresenteerde initiatieven van de Nationale Denktank. ‘OnzeLes kan leraren over de drempel helpen om leerlingenfeedback te gebruiken voor het verbeteren van hun lessen. Door leerlingen te betrekken bij het verbeterproces kan de aansluiting op hun belevingswereld verbeteren, evenals de relatie tussen leerling en leraar en de motivatie van de leerlingen’, aldus de initiatiefnemers in het vorige week verschenen rapport.

Hoe werkt het?
Leerlingen en docenten gaan met elkaar in gesprek over wat ze belangrijk vinden in een les. Dat kan zijn dat de docent begripvol moet reageren, of veel context biedt bij de introductie van nieuwe onderwerpen. De criteria die tijdens deze klassendiscussie ontstaan, vormen een lijst in de app, waar leerlingen hun docent vervolgens zo nu en dan mee beoordelen.

”Dat kan confronterend zijn voor leraren. Zo kan de leraar precies zien welke verbeterpunten er zijn”, stelt social designer en projectmedewerker Lisa Hu in een interview met het AD. Al is het volgens haar niet de bedoeling dat leerlingen in de app afrekenen met hun docent: “Ze mogen geen cijfers geven. Dan kunnen ze hun docent ineens slecht beoordelen als ze een keer een onvoldoende hebben gekregen. Het moet wel opbouwend werken.” Uit het artikel blijkt verder dat 100 scholen, met medewerking van Stichting LeerKRACHT, gaan werken met de app. Wij houden u hiervan op de hoogte.

Ook geïnteresseerd?
De Nationale Denktank is op zoek naar leraren die met hun leerlingen mee willen doen aan een pilot om OnzeLes verder vorm te geven. Heeft u interesse? Neem dan contact op met Niels Agterhorst (n.agterhorst@nationale-denktank.nl) of Lisa Hu (l.hu@nationale-denktank.nl).

Lees ook:

Wat vindt u van de deze app? En heeft u er misschien al ervaring mee? Laat uw reactie achter via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Een kind en een volwassenen houden witte papieren longen vast

Onderwijsnieuws: Vapen en een extra debat

Het onderwijsnieuws van deze week: Tweede Kamer houdt extra debat over onderwijs en 14 kinderen en jongeren naar het ziekenhuis door vapen.

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.