Kennisland heeft, in opdracht van de Gemeente Amsterdam, een nieuw project gelanceerd. Onder de naam Onze Nieuwe School is Amsterdam sinds deze week op zoek naar ‘schoolmakers’. Mensen met vernieuwende ideeën, die aansluiten op de po- en vo-leerling van vandaag en morgen. Heeft u een goed idee voor een nieuwe Amsterdamse school?
In Amsterdam wordt de noodzaak voor nieuwe scholen steeds groter. Volgens een prognose van de gemeente zal het aantal leerlingen in het voortgezet onderwijs tot 2025 groeien met meer dan 11 procent; voor het primair onderwijs bedraagt dat percentage 9 procent. Toch is dit niet de enige reden om een project als Onzenieuweschool.nl op te starten. De gemeente wil namelijk ook de diversiteit binnen het onderwijsaanbod vergroten. Daarom roept Kennisland en de gemeente Amsterdammers én niet-Amsterdammers op om hun onderwijsplannen en -ideeën te delen.
Plan of idee
Via de website Onzenieuweschool.nl kunt u een plan of idee indienen. Alleen met een plan – een beknopt uitgewerkt initiatief – doet u officieel mee aan de challenge. De ‘losse’ ideeën dienen ter inspiratie en voeden de dialoog over het nieuwe onderwijs. Indienen kan tot en met 14 augustus 2015. Daarna, van 15 tot en met 23 augustus, kan het publiek online stemmen op hun favoriete plan.
Het project is gisteren, op woensdag 22 april, van start gegaan. Inmiddels staat er ruim vijftig plannen en ideeën online. Zo houdt Henk van Slooten op zijn nieuwe school via ICT bij welke leervragen leerlingen hebben. En de nieuwe school van Robbert Maas vervangt proefwerken en toetsen voor real-life opdrachten die direct toevoegen aan de samenleving.
De challenge
De 35 initiatiefnemers met de meeste stemmen worden vervolgens uitgenodigd voor de presentatiedag op 31 augustus 2015. Daar beslist een jury, bestaande uit onderwijsdeskundigen, welke tien tot vijftien plannen doorgaan naar de volgende ronde: de incubator, ofwel ‘de broedkamer’. Daar worden de initiatiefnemers, door onderwijsprofessionals van Kennisland én studenten, geholpen bij de ontwikkeling van volwaardige onderwijsinitiatieven. De drie beste scholen gaan vervolgens door naar ‘de kraamkamer’, waar ze door de gemeente worden geholpen bij het starten van de school.
Meet-up
Op 13 juni organiseert Onze Nieuwe School een ontwerpdag in De Balie in Amsterdam. Dit is één van de vijf meet-ups om ideeën uit te wisselen, te luisteren naar inspirerende sprekers en om meer informatie te krijgen over de ontwikkelingen omtrent het project. Bezoek voor meer informatie over deze bijeenkomst en het project de website Onzenieuweschool.nl.
Wat is uw plan of idee voor een nieuwe Amsterdamse school? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.