Goed schoolleiderschap gaat niet over hoeveel je bereikt in een schooljaar, maar over hoe je leerlingen groeien door de jaren heen. Gebruik de zomermaanden om daarop te reflecteren, vooruit te blikken en je strategie te bepalen om het nieuwe schooljaar tot een succes te maken. Docent William Sprankles geeft je 9 tips om dit goed aan te pakken.
1. Focus op je doelen en zeg vaker ‘nee’
Veel schoolleiders denken dat verbeteren een kwestie is van simpelweg veel taken op je to-do-lijstje schrijven. Maar je bereikt meer als je focust op je primaire doelen. Pik dus alleen de dingen eruit die bijdragen aan de missie van de school en de prestaties van de leerlingen. Geef die taken prioriteit en zeg ‘nee’ tegen zaken die lager op jouw lijst staan.
2. Slim innoveren
Ingrijpende, vernieuwende ideeën kosten tijd en energie. Bedenk daarom slimme manieren om bestaande strategieën te combineren. Of deel het plan op in kleine stapjes die je school vooruithelpen. Organiseer brainstormsessies met verschillende teams en bedenk samen meerdere ideeën om te innoveren. Verdeel je aandacht evenwichtig over lesprogramma’s, schoolactiviteiten en het curriculum.
3. Leid vanuit de voorhoede
Schooldirecteuren besteden in de zomervakantie nogal eens tijd aan het oplossen van problemen van minder goed presterende leerkrachten. Sprankles adviseert om juist meer energie in het begeleiden van goede leerkrachten te steken. Als zij zich gesteund voelen, dan is het voor hen vanzelfsprekender om collega’s te helpen die moeite met bepaalde zaken hebben. Zo creëer je een cultuur waar jouw ‘helden’ een positieve invloed op het hele team hebben.
4. Trakteer jezelf op kritiek
Blijf bescheiden en ontwikkel een groeimentaliteit door wekelijks feedback aan iemand in je omgeving te vragen. Dat kan bijvoorbeeld iemand uit je team of een mentor zijn. Neem de tijd om te luisteren naar hun observaties. Weersta de verleiding om in discussie te gaan. Stel open vragen en ontdek op welke manieren je jezelf kunt ontwikkelen tot een nog betere schoolleider.
5. Een nieuwe schoolcultuur vergt een lange adem
Je kent het vast wel: aan het begin van het schooljaar bulk je van de ideeën om de heersende schoolcultuur aan te pakken. Maar al na een paar weken komt de klad erin. Als je bijvoorbeeld leerlinggedrag wilt aanpassen dan heb je een consistente aanpak nodig met veel herhaling en modeling.
Maak samen met je team een goed plan voor de eerste maand van het schooljaar om de gewenste cultuur te bereiken. De rest van het jaar check je elke maand hoe het ervoor staat. Bedenk maatregelen waarmee je leerlingen kunt stimuleren.
6. Zoek verbinding met alle medewerkers
Nu het zomer is kun je waarschijnlijk wat makkelijker met je tijd omgaan. Maak daar gebruik van om contact te houden met alle medewerkers. Van de onderhoudsmedewerker tot de kantinebeheerder; zoek ze op en luister naar hun ideeën. Stel open vragen en benadruk het belang van hun rol in de schoolcultuur.
7. Organiseer een gezamenlijke kick-off
Gewaardeerde schoolleiders geven leerkrachten en leerlingen de ruimte om mee te denken over activiteiten en processen. Plan aan het begin van het schooljaar een startbijeenkomst waarbij iedereen ideeën kan aandragen voor het nieuwe schooljaar. Het kost je misschien wat tijd in de zomer om het goed voor te bereiden met je team, maar die investering zal zich zeker terugbetalen.
8. Blijf in balans
In je drukke bestaan als schoolleider ligt een burn-out op de loer. Hoe zorg je voor een goede werk-privé-balans? Bepaal welke gebeurtenissen van belang zijn voor jou en je naasten. Noteer deze momenten als niet-onderhandelbare afspraken in je agenda en plan daaromheen. Moedig je collega’s aan om hetzelfde te doen.
9. Maak een strategische zomerkalender
Maak een strategische kalender op basis van de 8 tips hierboven en stem die af met je team. Zo weet iedereen waar de school naartoe werkt en inspireer en motiveer je het team om alles uit het komende schooljaar te halen.
Ga je met deze tips aan de slag om komend schooljaar goed voor te bereiden? Heb je zelf tips die je wilt delen? Laat een reactie achter via onderstaand reactieformulier.