Tegenwoordig heeft iedereen een camera. Is het geen super-de-luxe spiegelreflex met verwisselbare lenzen of een handzame compact camera, dan is er wel de camera op de mobiele telefoon. Fotografie was nog nooit zo alomtegenwoordig. Probeer sociale media als Hyves en Facebook eens zonder foto’s voor te stellen. Kortom, iedereen fotografeert en we zien fotografie overal om ons heen.
Fotoleren.nl
Kan iedereen dan fotograferen? Een retorische vraag. De nieuwe website Fotoleren.nl van het Nederlands Fotomuseum speelt daarop in. Het biedt gratis online fotografieonderwijs. De lesstof wordt ontwikkeld door het fotomuseum in samenwerking met andere fotografie-instellingen, docentenopleidingen en scholen. Daarbij wordt rekening gehouden met bestaande lesprogramma’s van scholen en academies.
Fotografie in praktijk
De digitale leeromgeving biedt lesstof voor iedereen: van fotografieliefhebbers tot leerlingen en studenten. Docenten kunnen zelf startpagina’s samenstellen met bronnen en lessen om aan hun leerlingen te presenteren. Daarmee kunnen ze direct actief aan de slag. Met oefeningen en werkstukken die online kunnen worden gemaakt, gepresenteerd en gedeeld, wordt de theorie meteen in praktijk gebracht. Zo kunnen er verschillende typen werkstukken gemaakt worden, zoals een krantenpagina, collage, poster of webtentoonstelling. De gemaakte werkstukken kunnen via Hyves en Facebook worden gedeeld.
Drempelverlagend
De ontwikkelaars van Fotoleren.nl hebben goed nagedacht over de opzet van de website. Zo erkennen ze het probleem van de docent die te weinig tijd heeft om speciaal aan fotografie lessen te besteden, laat staan de lessen voor te bereiden. De website beoogt een doorlopende leerlijn fotografie aan te bieden, vanaf groep 1 van het basisonderwijs tot de academies. Als eerst is er invulling gegeven aan het voortgezet onderwijs. Voor thema’s als Opnemen en Afdrukken, Lichtschilders en Verffotografen, Fitness voor het Oog en Foto’s Liegen zijn inmiddels kant-en-klare lessen beschikbaar.
Gratis beeldbank
Naast de gratis lesstof heeft de docent enorm veel beeldmateriaal ter beschikking. Beeldmateriaal uit collecties van het Nederlands Fotomuseum, Spaarnestad Photo en Huis Marseille kunnen zonder vergoeding gebruikt worden. Bovendien is de lesstof van Fotoleren.nl te downloaden naar de elektronische leeromgeving (ELO) van uw school.
Website in ontwikkeling
Een punt om rekening mee te houden: de website is nog in ontwikkeling. Het kan zijn dat nog niet alle functionaliteiten werken. Op de site staat aangegeven wanneer er nieuwe onderdelen beschikbaar zijn. Bovendien staat de redactie open voor feedback en suggesties. Als docent kunt u dus een actieve bijdrage leveren aan het lesmateriaal.