Home » OVM selecteert: 5 krachtige lesafsluiters

OVM selecteert: 5 krachtige lesafsluiters


Nog eens de belangrijkste informatie benadrukken, controleren of leerlingen alles hebben begrepen, de laatste vragen beantwoorden en de losse eindjes aan elkaar knopen… De lesafsluiting is minstens zo belangrijk als het begin van de les. Hoe sluit u uw lessen af? Onderwijs van Morgen selecteerde vijf krachtige lesafsluiters die u kunt inzetten om een blijvende indruk achter te laten op leerlingen.

 

Nog eens de belangrijkste informatie benadrukken, controleren of leerlingen alles hebben begrepen, de laatste vragen beantwoorden en de losse eindjes aan elkaar knopen… De lesafsluiting is minstens zo belangrijk als het begin van de les. Hoe sluit u uw lessen af? Onderwijs van Morgen selecteerde vijf krachtige lesafsluiters die u kunt inzetten om een blijvende indruk achter te laten op leerlingenNog eens de belangrijkste informatie benadrukken, controleren of leerlingen alles hebben begrepen, de laatste vragen beantwoorden en de losse eindjes aan elkaar knopen… De lesafsluiting is minstens zo belangrijk als het begin van de les. Hoe sluit u uw lessen af? Onderwijs van Morgen selecteerde vijf krachtige lesafsluiters die u kunt inzetten om een blijvende indruk achter te laten op leerlingen.


Onderstaande lesafsluiters zijn vertaald en afkomstig uit dit artikel op Edutopia

1. De ouder-hotline
Geeft leerlingen aan het einde van de les een interessante vraag mee, zonder het er verder nog over te hebben. E-mail vervolgens het antwoord of de verschillende mogelijke antwoorden naar hun ouders, zodat ze het er onder etenstijd nog eens over kunnen hebben.

2. Elevator pitch
Vraag leerlingen om elkaar in minder dan één minuut de kern van de les te beschrijven, terwijl de leerling die luistert zich voordoet als een belangrijk persoon uit het vakgebied. Na de samenvatting moeten leerlingen kunnen verwoorden waarom een bepaald concept of idee van belang is voor degene uit het vakgebied.

3. De waaromvraag
Laat leerlingen de volgende vragen beantwoorden:

  • Welke onderwerpen zijn over drie jaar nog steeds belangrijk om te weten?
  • Waarom is dat belangrijk?

4. Simpele quiz
Gebruik (web-)apps als Socrative, BubbleSheet, GoSoapBox of Google Forms om een korte quiz te geven over de les. Of laat leerlingen drie vragen formuleren over de zojuist gegeven les, die aan het begin van de volgende les zullen worden gesteld. Wie weet het antwoord nog? In het artikel ‘Favoriete educatieve apps: feedback’ komen meer apps aan bod die u goed kunt inzetten bij deze afsluiter.

5. Uitrijkaart
Vraag leerlingen om hun naam, wat ze hebben geleerd tijdens de les en eventuele vragen die ze naar aanleiding van de les nog hebben op een kaartje te schrijven. Voordat ze het klaslokaal verlaten, deponeren leerlingen hun ‘uitrijkaart’ in een van de mappen of bakken met de labels ‘ik snap het, ‘meer oefening a.u.b.’ en ‘ik heb hulp nodig’.

Bent u benieuwd naar de andere lesafsluiters? Lees dan verder in het artikel ‘22 Powerful Closure Activities’ op Edutopia.

Hoe sluit u uw lessen af? Met welk doel? Deel uw tips en suggesties via onderstaand reactieformulier.

Laatste onderwijsnieuws

Omslagen januari

Boekentips Engels januari

Op de derde maandag van januari wordt Martin Luther King herdacht. Met deze boekentips sluiten wij aan bij dit eerbetoon.

Bekijk
Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.