Home » 7 tips voor docenten voor het overleven van de toetsweek

7 tips voor docenten voor het overleven van de toetsweek

Het is niet voor iedereen een feest, die toetsweek. Waar de ene leerling nog fluitend door de school blijft lopen, daar kan de andere leerling zich na schooltijd dagen voor de toetsweek opsluiten om intensief te leren. Helaas is het in veel gevallen zo dat leerlingen behoorlijk tegen deze periode op zien, omdat zij de druk voelen om de toetsen goed te maken.

Niet alleen leerlingen voelen tijdens de (aanloop van de) toetsweek een druk, voor docenten is deze periode vaak niet anders. Vóór de toetsweek wil je je leerlingen zo goed mogelijk voorbereiden op de toets en ná de toetsweek is er een hoop nakijkwerk. Hoe zorg je ervoor dat zowel je leerling als jijzelf een fijne toetsweek tegemoet gaat?

7 tips voor de toetsweek

Tip 1. Klaarstomen

Een tip waar je natuurlijk het gehele schooljaar mee bezig bent. Zorg dat je leerlingen goed voorbereid zijn op de toets en geef ruim van te voren aan welke stof zij moeten leren. Jij weet als docent precies wat er in de toets gevraagd gaat worden, dus behandel deze stof (op niet al te opvallende wijze) nog eens extra in de les.

Tip 2. Check de vragen

Je deelt de toetsen pas met een gerust hart uit als je weet dat de toetsvragen in orde zijn en alles is behandeld tijdens je lessen. Een klacht die vaker gemaakt wordt door leerlingen is dat de toetsvragen verwarrend zijn of niet overeenkomen met de vragen in het boek of eerdere toeten. Controleer de vragen altijd even en vergelijk ze met de ‘normale toetsen’.

Tip 3. Geef het antwoord

Om bovenstaande tip te kunnen controleren bij de leerlingen, kun je de antwoorden geven van een aantal vragen, zonder de vraag te noemen. Laat de leerlingen zelf de vraag bij het antwoord bedenken. Geef een typisch voorbeeld van een toetsvraag en daag hen uit om de vragen bij de antwoorden op zo’n zelfde manier te bedenken.

Tip 4. Vraag feedback aan een collega

Ben jij degene die een toets voor de toetsweek moet maken? Laat deze dan altijd controleren door één of meerdere collega’s. Vraag je collega de volgende punten te bekijken: of de juiste stof wordt bevraagd, het aantal en soort vragen voldoende zijn voor de toetsdoelen, de vragen op niveau, duidelijk en begrijpelijk zijn.

Tip 5. Bepaal vooraf hoe je de toets nakijkt

Zorg voor een duidelijk antwoordformulier en leg deze klaar voor jou en je collega’s. Niet geheel onbelangrijk: bepaal voor het afnemen van de toets de norm. Als je dit achteraf doet, zul je merken dat je niet meer objectief kunt oordelen.

Tip 6. Horizontaal nakijken

Leg na de toetsweek de stapel toetsen op je bureau en kijk deze per vraag na. Je kijkt een toets van een leerling dus niet in één keer na, maar kijkt vraag één van alle leerlingen na voordat je naar vraag twee gaat. Niet heel spannend, maar wel effectief. Je zult zien dat je sneller werkt én dat je minder snel een vraag onbedoeld goed rekent.

Tip 7. Ga voor groen

Het nakijken van de toetsen na een toetsweek kan een taaie klus zijn. Breng een beetje positiviteit terug tijdens deze uurtjes; onderstreep foute antwoorden in plaats van ze door te strepen, tel punten in plaats van fouten en gebruik een groene pen (of andere vrolijke kleur) om de toetsen na te kijken.

Dit artikel is eerder verschenen op Nimbles.

Eerder verschenen op Onderwijs van Morgen:

Hoe kijk jij tegen een toetsweek aan? Heb je nog tips, deel ze dan via onderstaand reactieformulier. 

Laatste onderwijsnieuws

Een leerkracht leest een groepje kinderen voor

Taalontwikkeling van nieuwkomers

Praktische en effectieve tips om kinderen met Nederlands als tweede taal (NT2) te ondersteunen. Luisteren Luistervaardigheid vormt de basis voor taalverwerving. Veel NT2-leerlingen gaan door een ‘stille periode’ waarin ze nog niet actief spreken, maar wel veel leren door te luisteren. Ondersteun dit proces door duidelijk en rustig te spreken en visuele hulpmiddelen zoals afbeeldingen […]

Bekijk
Een houten poppetje met een lampje boven zijn hoofd

Column: Socrates op sneakers

Rowan is de klas uit gestuurd, maar weigert te vertrekken. Directeur Danny Weeda blikt terug op een knap staaltje omdenken.

Bekijk
Een groepje kinderen programmeert speelgoed.

Beleidsupdate: Subsidie Techkwadraat

Hoe zorgt het programma Techkwadraat voor meer technologieonderwijs? Dat lees je in deze beleidsupdate!

Bekijk

Onbeperkt toegang
met je OvM account

Met het OvM account krijg je als onderwijsprofessional toegang tot meer artikelen en regel je welke informatie je wilt ontvangen. Bijvoorbeeld de nieuwsbrief of Juf & Meester.